Sektor NVO vesti

ISTRAŽIVANJE VIŠESTRUKIH POKAZATELJA STANJA I PONAŠANJA DECE I ŽENA U SRBIJI – MICS 4

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Beograd 15. oktobar 2010 – Republički zavod za statistiku Srbije (RZS) i UNICEF 1. novembra 2010. godine započinju četvrto nacionalno Istraživanje višestrukih pokazatelja stanja i ponašanja dece i žena u Srbiji, skraćeno nazvano MICS4.

Istraživanje će obezbediti najveći pojedinačni izvor podataka koji se ne prikupljaju redovnim statističkim istraživanjima o obrazovanju, uslovima života i zdravstvenom stanju žena, dece i, po prvi put, mladih muškaraca. Da bi se bolje razumelo siromaštvo, istraživanjem će biti obuhvaćene i najsiromašnije porodice sa decom u zemlji, kao i posebno ugrožene i marginalizovane grupe, poput Roma.

Prikupljeni podaci neophodni su za procenu napretka u ostvarivanju Milenijumskih ciljeva razvoja, ciljeva definisanih u dokumentu „Svet po meri deteta“ i Nacionalnom planu akcije za decu Srbije. Postojanje ovakve baze podataka značajno će doprineti donošenju i sprovođenju nacionalnih politika i zakona i praćenje njihovih efekata na decu i porodice. Na ovaj način, doprineće se poboljšanju uslova života dece i žena u našoj zemlji. Podaci prikupljeni tokom četvrtog ciklusa biće objavljeni u posebnom izveštaju i dostupni na Internetu.

Saradnici Republičkog zavoda za statistiku će tokom novembra i decembra ove godine posetiti 8.600 domaćinstava na teritoriji cele Srbije i prikupljati podatke o obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti majke i deteta, HIV-u, pijaćoj vodi i uklanjanju otpadnih materija, braku i zajednici, seksualnom ponašanju, nezi bolesnog deteta, dojenju, itd. U radu na terenu učestvovaće 90 iskusnih anketara Republičkog zavoda za statistiku i članova romskih nevladinih organizacija koji su posebno značajni za obezbeđivanje pristupa romskim domaćinstvima.

Uspeh ovog značajnog i kompleksnog istraživanja zavisi od odziva domaćinstava i njihove spremnosti da otvore vrata anketarima koji će na sebi imati vidna obeležja UNICEF i RZS.

Poster u web rezoluciji
Poster u web rezoluciji (romski)

O MICS-u
Istraživanje višestrukih pokazatelja (Multiple Indicator Cluster Survey – MICS) je međunarodni istraživački program razvijen od strane UNICEF u saradnji sa drugim agencijama UN koji se sprovodi svakih 5 godina (sa tendencijom prelaska na trogodišnju periodiku) u vise od 100 zemalja sveta, da bi se obezbedila međunarodna uporedivost, kontinuitet istraživanja i vremenska serija podataka.

Za dodatne informacije o Istraživanju i anketiranju, molimo da se obratite:

Dragani Djoković-Papić; šefu Odseka za socijalne indikatore, pravosudnu i rodnu statistiku, Republički zavod za statistiku Srbije; tel: (011) 2410-947; e-mail: ddjokovic_papic@stat.gov.rs

Aleksandri Jović, specijalisti za Rani razvoj deteta, UNICEF; tel: (011) 3602-100; e-mail: ajovic@unicef.org
(Medija centar)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.