Sektor NVO vesti

Deklaracija o podršci i jačanju regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana u oblasti životne sredine

Ознаке:

Objavio Zoran Markovic

Konferencija za novinare BELLS pokreta u Srbiji (Balkan Environmental Life Leadership Standards) – 60.000 potpisa za regionalnu saradnju u oblasti životne sredine, održaće se 22.2.2011. od 12 časova, Terazije 3, II sprat, Mala sala Medija centra.

Dve godine posle osnivanja biće sumirani dosadašnji rezultati Bells pokreta u Srbiji i regionu i važnost regionalne saradnje u oblasti životne sredine. Bells pokret je prikupio približno 60 hiljada potpisa građana i 3,5 hiljada potpisa donosilaca odluka iz celog regiona koji su dali svoj potpis Deklaraciji o podršci i jačanju regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana u oblasti životne sredine.

Tim povodom upućena su pisma državnim zvaničnicima (predsednicima vlada i predsednicima parlamenata) na Zapadnom Balkanu, kojim se pozivaju da preduzmu aktivnosti i mere u vezi sa podsticanjem regionalnih inicijativa u oblasti životne sredine i ostvare vidljiv napredak u pozicioniranju održivog razvoja kao prioriteta u državnoj političkoj agendi.

Cilj Bells pokreta je da teme životne sredine dobiju prioritet i nađu se u fokusu prilikom odlučivanja na svim nivoima. U okviru aktivnosti BELLS pokreta (Balkan Enviromental Life Leadership Standard – Liderski standardi zaštite životne sredine na Balkanu), do sada je osnovana neformalna Zelena poslanička grupa u Narodnoj skupštini Republike Srbije i Skupštini AP Vojvodine, potpisan memorandum o saradnji sa nekoliko opština i gradova u Srbiji, inicirano uspostavljanje saradnje između Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i organizacija civilnog društva, osnovana nacionalna koalicija koju čine predstavnici nevladinog sektora, državnih institucija, političkih stranaka i biznis sektora, realizovano nacionalno i regionalno istraživanje o stanju u oblasti životne sredine…

Govore:

  • Aleksandra Knez Milojković, regionalna kancelarija Bells pokreta
  • Dejan Nikolić, koordinator neformalne zelene poslaničke grupe u Skupštini Srbije
  • Marija Radivojević, nacionalna kancelarija Bells pokreta

Medija centar

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.