Sektor NVO vesti

Javna debata – Sanžak: Punoletstvo zločina

Ознаке:

Objavio Zoran Markovic

U subotu, 26. februara, u 13 časova u Domu kulture u Prijepolju biće održana javna debata pod nazivom „Sanžak: Punoletstvo zločina“. Debatu organizuju Koordinacija civilnog društva iz Sandžaka, Program za mlade Građanskih inicijativa i Centar za praktičnu politiku iz Beograda.

Debata je posvećena podsećanju na otmicu 19 građana SRJ, 18 Bošnjaka i jednog Hrvata, iz voza na železničkoj stanici u Štrpcu, 27. februara 1993. godine. Debatom će takođe biti obeleženo podsećanje na zločin Sjeverinu iz oktobra ’92. godine, kada je iz autobusa kidnapovano 16 stanovnika Sjeverina, a njihovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Organizator oba zločina, Milan Lukić, iako prvostepeno osuđen u Hagu za zločine u Višegradu, nikada nije odgovaro za ove zločine. Odgovornost političkog i vojnog vrha SRJ i Srbije, takođe nije nikad ispitana, iako postoje dokazi da su bili obavešteni o planiranoj otmici u Štrpcima i ništa nisu učinili da je spreče.

U debati će učestvovati predstavnici organizacija civilnog društva iz Sandžaka, predstavnici institucija, udruženja i porodica žrtava, kao i svi zainteresovani građani i građanke. Rezultat debate će biti preporuke državi Srbiji u cilju ostvarenja pravde za žrtve. Neophodno je da se pored suđenja ratnim zločincima, primene i ostali mehanizmi tranzicione pravde i time doprinese izgradnji stabilne budućnosti na Balkanu.

Novinarima i dopisnicima nacionalnih medija u Novom Pazaru će biti organizovan prevoz do Prijepolja.

Za više informacija kontaktirati Dragana Popovića na mobilni telefon 063 339 344 ili e-mail adresu: dragan@policycenter.info .

Ovaj događaj je podržan od strane Britanske Ambasade u Beogradu i Fonda za otvoreno društvo.

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.