Sektor NVO vesti

Nastavljeni napadi i pritisci na Aidu Ćorović

Ознаке:

Objavio Zoran Markovic

Nevladina organizacija „URBAN-IN, Novi Pazar, obaveštava javnost da su nastavljeni napadi i pritisci od strane pojedinaca iz političkih i verskih struktura na predstavnice civilnog sektora u Sandžaku. Uz brojne novinske članke u kojima su ti napadi u formi poluistina i laži izrečenih na najvulgarniji način, nedavno je direktorka NVO „URBAN-IN“ Aida Ćorović tužena, od strane Mensura Memića, Dževe Memić i Naila Redžovića, zbog ukazivanja na korupciju i povezanost političkih partija i „vladinih nevladinih organizacija“. Aida Ćorović je, 5. avgusta 2010. godine, u listu „Vreme“, objavila tekst pod naslovom „Farma u Sandžaku“ u kome analizira političku situaciju u Sandžaku. Suđenje je zakazano za 3. mart 2011. godine i na njemu će predstavnici civilnog sektora u Srbiji dati svoju javnu podršku Aidi Ćorović.

Predstavnice civilnog sektora optužene su nedavno u zvaničnom glasilu Islamske zajednice u Srbiji „Glas islama“ da su zbog svog delovanja zanemarile „iskonsku obavezu podizanja porodice“. Koordinacija civilnog društva u Sandžaku priprema tužbu protiv lista „Glas islama“ zbog govora mržnje uperenog protiv žena u ovom tekstu.

Napadi na aktivistkinje nevladinih organizacija u Sandžaku motivisani su često mržnjom prema ženama. Aktivistkinje su na udaru konzervativnih struja u političkim strankama, institucijama, verskim organizacijama, ali i pojedinim udruženjima građana. Država Srbija i njene institucije ne reaguju na napade, pretnje i stvaranje atmosfere straha u Novom Pazaru i drugim gradovima Sandžaka.

Pozivamo institucije da prestanu sa ćutanjem i da iskažu jasnu podršku organizacijama civilnog društva i aktivistkinjama koje svojim javnim delovanjem brane osnovna demokratska i civilizacijska načela na kojima je zasnovan pravni poredak Srbije. Ućutkivanjem civilnog društva u Sandžaku nestao bi poslednji bedem protiv svih vrsta zlupotreba, ekstremizama i urušavanja vladavine prava.

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.