Sektor NVO vesti

Požar u neformalnom romskom naselju Belvil

Ознаке:

Objavio Zoran Markovic

Regionalni centar za manjine je sa zabrinutošću primio vest o požaru koji je izbio u neformalnom romskom naselju Belvil u Beogradu kasno uveče 10. aprila 2011. U požaru je izgorelo šest baraka, a posle jednog časa pripadnici vatrogasno-spasilačke brigade uspeli su da lokalizuju požar koji je ostavio bez krova nad glavom šesnaest osoba. Jedan deo onih čiji su domovi nestali u sinoćnjem požaru našli su utočište kod komšija i rođaka u istom naselju, dok je deo noć probdeo pod vedrim nebom.

Požari u neformalnim romskim naseljima često su posledica loših električnih instalacija i upotrebe grejnih tela i sveća kojima se stanovnici/e koriste, a ovi požari se brzo šire, jer materijal od koga su napravljene barake pogoduju njegovom širenju. Ipak, nedostatak temeljne istrage o uzrocima požara često izaziva uznemirenost stanovnika/ca naselja i podstiče njihove sumnje o uzrocima požara. Istovremeno, ljudima koji su izgubili krov nad glavnom nije obezbeđivan alternativan smeštaj, te su bili prepušteni slučaju u pokušajima da obezbede sebi nov dom.

Podsećamo da je maja 2009. u istom naselju došlo do požara u kome je izgorelo osam baraka. Stanovnici/e izgorelih baraka su se bezuspešno obraćali nadležnom Centru za socijalni rad i gradskom Sekretarijatu za socijalnu zaštitu koji im nisu pomogli u obezbeđivanju alternativnog smeštaja. Oni su danima spavali pod vedrim nebom očekujući pomoć, da bi kasnije uz pomoć komšija uspeli da podignu nove barake.

Zato zahtevamo od nadležnih organa da detaljno i neodložno sprovedu istragu o uzrocima ovog požara kako bi umirili stanovnice/ce Belvila i otklonili njihove sumnje o njegovim uzrocima, a na gradske vlasti apelujemo da ljudima koji su ostali bez svojih domova obezbede privremeni smeštaj.

(Regionalni centar za manjine)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.