Sektor NVO vesti

Privremeno sklonište za 100 do 500 godina

Ознаке:

Objavio Zoran Markovic

Romski dan – Krov nad glavom je ljudsko pravo! U Kulturnom centru REX, 08.04.2011 od 18 časova: Projekcija filma „Gazela. Privremeno sklonište za 100 do 500 godina“ i razgovor o pravu na stanovanje Roma/kinja, s posebnim osvrtom na prinudna iseljenja.

  • 18.00 Projekcija filma „Gazela. Privremeno sklonište za 100 do 500 godina“
  • 18.30 Razgovor o pravu na stanovanje Roma/kinja, s posebnim osvrtom na prinudna iseljenja

U razgovoru učestvuju: Sian Jones (Amnesty International), Elena Wasylew (Amnesty International), Borka Vasić (Regionalni centar za manjine), Milan Antonijević (Komitet pravnika za ljudska prava), Rena Raedle (koautorka filma „Gazela. Privremeno sklonište za 100 do 500 godina“)

Izuzetno loši uslovi života u neformalnim romskim naseljima, prinudna iseljenja, rezidencijalna segregiranost naselja stvarnost su za nekoliko stotina hiljada Roma i Romkinja koji žive u skoro 600 neformalnih naselja u čitavoj Srbiji. Bez mogućnosti da ostvare jedno od osnovnih prava – pravo na stanovanje (koje između ostalog uključuje i zakonom garantovanu sigurnost stambenog statusa, kuće od kvalitetnog materijala i prateću infrastrukturu), onemogućeno im je da žive dostojanstveno i uživaju sva druga prava.

Država, iako joj to obaveze koje proističu iz međunarodnih dokumenata koje je ratifikovala nalažu, permanentno krši pravo na stanovanje Roma i Romnkinja koji žive u neformalnim naseljima. U naročito teškom položaju su stanovnici/e naselja koje žive u stalnom strahu od prinudnih iseljenja. Ova iseljenja, koja su najučestalija na teritoriji Beograda gde se nalazi oko 150 neformalnih naselja, najčešće se dešavaju protiv volje i bez konsultacija sa lokalnim stanovništvom, prate ih uništavanje njihove imovine, i smeštanje u neadekvatne stambene objekte koje su najčešće geografski segregirane.

Da li nam je potreban poseban zakon koji će regulisati stanovanje, a naročito prinudna iseljenja iz perspektive ljudskih prava? Da li su odgovor na bezobzirnost gradskih vlasti direktne akcije? Na koji način su stanovnici/ce samih naselja uključeni u borbu za svoja prava?

Posle razgovora biće prikazan video zapis sa Dečjeg Pesničenja održanog u romskom naselju u Rakovici, 3. aprila.

Organizacija: Regionalni centar za manjine u saradnji sa Kulturnim centrom Rex

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.