Sektor NVO vesti

Protiv kandidature Stankovića za ministra

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Nevladine organizacije Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji pozvale su vladajuću koaliciju da ne prihvati kandidaturu Zorana Stankovića za ministra zdravlja Srbije, tvrdeći da je na Vojnomedicinskoj akademiji učestvovao u sakrivanju haškog optuženika Ratka Mladića.

U zajedničkom saopštenju ove nevladine organizacije ocenjuju da je kandidatura bivšeg načelnika Vojnomedicinske akademije „nastavak politike nekažnjivosti zločina“.

Prema stavu ovih nevladinih organizacija, jednoglasna odluka rukovodstva G17 Plus da kandiduje Stankovića „novo je poniženje za Srbiju koja pretenduje da bude evropska, demokratska i reformatorska“.

Ove nevladine organizacije tvrde da je Stanković na Vojnomedicinskoj akademiji učestvovao u sakrivanju haškog optuženika Ratka Mladića.

„Kada je 1996. podignuta međunarodna poternica za odbeglim Mladićem“, podseća se u saopštenju, „ovaj se krio i lečio na Vojnomedicinskoj akademiji na kojoj je Stanković bio lekar i načelnik“, o čemu je „haško tužilaštvo predočilo dokaze“.

U saopštenju su tvrdi i da je Stanković, kao član Komisije za istinu i pomirenje, minimizirao broj ubijenih u srebreničkom genocidu.

Optužio je Haški tribunal da manipulisao brojem žrtava i dokumentacijom o zločinima nad Srbima na teritoriji bivše SFRJ, ukazuje se u saopštenju, i govorio da su njegovu glavu „Muslimani i Hrvati ucenili na nekoliko miliona maraka“.

Takođe se navodi da je bio član tima „Vlade SRJ za izradu tužbe i protivtužbe protiv muslimanske vlade u Sarajevu“ i predsednik Komiteta Vlade SCG za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava.

Tri nevladine organizacije na kraju saopštenja pozivaju članice vladajuće koalicije da, „zbog opstanka na vlasti, ne prihvate kandidaturu čoveka čiji bi izbor za ministra otežao već ionako trnovit put Srbije u Evropu“. (FoNet)

Komentari (1)

Udruženje građana Zdrava Planeta Leskovac

08-05-2013 u 03:20    


Ekološko Udruženje Zdrava Planeta Leskovac podržava stav i navode kolega iz NVO Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, jer ima slična saznanja i smatramo da bi bio veliki zločin prema narodu i veliko delo diskriminacije! Takođe pozivamo ostale organizacije i partnere da se priključe i podrže ovu veliku akciju koju bi smo rado nazvali ,, Stanimo na put kriminalu!“

Veliki pozdrav iz Leskovca

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.