Sektor NVO vesti

SOS za SOS – ne dozvolimo da žrtve nasilja u porodici ostanu same!

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Zajednička konferencija za novinare Viktimološkog društva Srbije i Mreže „Žene protiv nasilja“ povodom 22. februara Međunarodnog dana žrtava – SOS za SOS – ne dozvolimo da žrtve nasilja u porodici ostanu same, održaće se 22.2.2011. od 12 časova, Terazije 3, II sprat, Velika sala Medija centra.

Ovogodišnjim obeležavanjem Međunarodnog dana žrtava organizatori/ke konferencije žele da skrenu pažnju javnosti na veliki doprinos i kapacitete koje imaju NVO u Srbiji, sa posebnim osvrtom na one koje pružaju podršku žrtvama uopšte, a posebno ženama i deci žrtvama nasilja u porodici.

Neslaganje i žaljenje zbog prestanka rada jednog broja NVO, koje su bile prinuđene da, zbog nedostatka finansijskih sredstava i nerazumevanja lokalne i šire zajednice, prestanu sa radom. Imajući u vidu da su različiti vidovi nasilja zastupljeni, kako u porodici tako i na drugim mestima, organizatori pozivaju lokalnu i širu društvenu zajednicu da se zapita da li se olako treba odreći kapaciteta NVO koje postoje, da li treba odbaciti ogromna zalaganja i rad koji su aktivistkinje/i NVO uložile/i prethodnih godina, prvenstveno u cilju zaštite žena i dece žrtava nasilja, ali i drugih, nažalost, nedovoljno vidljivih žrtava? Takođe, postavlja se pitanje da li se žrtvama sme oduzeti, u nekim prilikama, jedino utočište, jedino mesto gde su imali podršku, pomoć i razumevanje?

Govore:

  • Jasmina Nikolić, Viktimološko društvo Srbije: Međunarodni dan žrtava
  • dr Sanja Ćopić, Viktimološko društvo Srbije: Značaj i kapaciteti ženskih i drugih NVO u Srbiji
  • Jovanka Brkić, Žene u akciji, Velika Plana: Kako smo pomagale žrtvama nasilja i zašto to više ne možemo

Dragana Veljović, Fenomena, Kraljevo: Rezultati on-line istraživanja o problemima i potrebama ženskih/feminističkih udruženja u Srbiji i Analiza stanja SOS telefona organizacija članica Mreže ŽPN u Srbiji.

Medija centar

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.