Sektor NVO vesti

Čija bezbednost, čija prava

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Konferencija: Čija bezbednost, čija prava? Prioriteti za novu generaciju reformi u sektoru bezbednosti i novu bezbednosnu politiku Srbije, održaće se od 6. do 7. decembra 2012. godine u Hotelu Zira u Beogradu, Srbija.

Ovim skupom Beogradski centar za bezbednosnu politiku želi da u razgovoru sa ključnim učesnicima reformi, pokuša da izdvoji pouke iz prvih dvanaest godina reforme sektora bezbednosti u Srbiji. Ovaj forum, koji će okupiti sve relevantne učesnike iz različitih oblasti bezbednosne politike, će ponuditi značajne nalaze za dalju reformu sektora bezbednosti. Cilj je da sa ovim uvidima podrži izgradnja konsenzusa u našem društvu za najvažnije smernice budućih reformi i novu bezbednosnu politiku. Imajući u vidu da se skup podudara sa prvih sto dana nove vlade, cilj konferencije je takođe da se razviju određene kratkoročne preporuke za nove odlučioce i da im se ponude relevantni nalazi iz višegodišnjih istraživanja koji mogu biti od velike važnosti za uspešan nastavak reforme sektora bezbednosti u Srbiji.

Stoga, će se diskutovati o sledećim temama:

• Da li je država u poptunosti postala garant ili se još uvek u nekim slučajevima opaža kao pretnja bezbednosti i pravima svojih građana?

• Kako da izgradimo jasnu stratešku orijentaciju ili pokušavamo da plutamo između različitih aktera u međunarodnoj areni pokušavajući da budemo blizu svih?

• Da li političke elite imaju jasan plan daljih reformi ili smatraju da je proces reforme sektora bezbednosti u Srbiji završen?

• Koje rizike je srpsko društvo spremno da prihvati da bi sačuvalo svoja prava i slobode?

• Da li su političke elite uspele da preuzmu kontrolu nad sektorom bezbednosti ili postoji mogućnost nastanka nove JSO?

• Kako poboljšati rad Saveta za nacionalnu bezbednost?

• Koji su glavni prioriteti za dalju reformu sektora bezbednosti i šta treba da se nađe na agendi nove vlade?

Ovom konferencijom završavamo i proslavu petnaestogodišnjice rada Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (www.bezbednost.org). BCBP je najstariji istraživački centar na Zapadnom Balkanu specijalizovan za bezbednosne teme i jedina organizacija u Srbiji koja prati i analizira rad celog sektora bezbednosti.

Učešće je potrebno potvrditi na djordje.popovic@bezbednost.org, najkasnije do ponedeljka, 03. decembra 2012.

(Beogradski centar za bezbednosnu politiku)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.