Sektor NVO vesti

Otvorena čitaonica za slepe i slabovide u Narodnoj biblioteci Srbije

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Aktiviranjem mogućnosti štampanja tekstova na Brajevom pismu zaokružen je spektar usluga koje pruža Čitaonica za slepe i slabovide pri Narodnoj biblioteci Srbije.

Ova specijalizovana čitaonica pruža bibliotečke i informacione usluge korisnicima sa potpunim ili delimičnim oštećenjem vida. Raspolaže najsavremenijom opremom koja se danas proizvodi u svetu i objedinjava sve do sada zastupljene usluge za slepe i slabovide u Srbiji.

Korisnicima čitaonice na raspolaganju je pet radnih stanica na kojima je instalirana aplikacija JAWS za čitanje teksta na engleskom jeziku sa ekrana, kao i aplikacija Anreader, konvertor za izgovaranje teksta na srpski jezik. Dve radne stanice povezane su sa uređajima Supervario koji služe za prikaz teksta na Brajevom pismu sa ekrana. Instalirana su i podešena tri čitača Bierley za čitanje teksta za slabovide osobe, jedan se povezuje sa TV, a dva se koriste samostalno.

Od sada je omogućeno i štampanje teksta na Brajevom pismu.

Korisnicima je na raspolaganju zbirka od 5.045 bibliografskih jedinica i fond serijskih publikacija od 27 naslova na Brajevom pismu.

Vrše se usluge skeniranja, fotokopiranja i štampanja na Brajevom pismu.

Time je, nakon više meseci delimičnog i probnog rada, u potpunosti aktivirana Čitaonica za slepe i slabovide pri Narodnoj biblioteci Srbije.

Nacionalna biblioteka otvorena je za korisnike radnim danom od 8 do 21 časova, a subotom od 8 do 13 časova.

U toku 2011, godine kompanija EFT Group poklonila je Narodnoj biblioteci Srbije potrebnu računarsku opremu i softver za formiranje Čitaonice za slepe i slabovide. Oprema je pristizala i povezivala se na računarsku mrežu u više navrata, nabavljene aplikacije su instalirane i u ovom trenutku Čitaonica može da pruži sve predviđene usluge korisnicima.

Čitaonicom za slepe i slabovide osobe pri Narodnoj biblioteci Srbije uspešno rukovodi gospođa Nedeljka Ložajić, i sama osoba sa posebnim potrebama.

(Narodna biblioteka Srbije)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.