Sektor NVO vesti

Podsticaj antikorupcijskim merama u Srbiji

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije, uz podršku i saradnju Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) organizuje završnu konferenciju projekta “Podsticaj antikorupcijskim merama u Srbiji”, koja se održava u sredu, 5. decembra 2012. godine, sa početkom u 11.30 časova u hotelu Zira (Ruzveltova 35). Projekat ima za cilj da podrži Srbiju u ostvarivanju neophodnih standarda i smanjenja nivoa korupcije, kao što se zahteva prema Konvenciji Ujedinjenih nacija protiv korupcije i propisima EU.

Konferencija će predstavljati priliku za razmenu mišljenja i iskustava predstavnika gradova i opština o ulozi lokalnog nivoa vlasti u procesu podsticaja antikorupcijskim merama, o svrsi izrade Građanske povelje u kontekstu jačanja demokratije i vladavine prava, kao i uvođenja Građanske povelje u sistem lokalne uprave, kao jednog od mehanizma garancije usluga koje opština/grad pruža građanima. Na konferenciji će biti predstavljeni i ostali rezultati projekta.

Prisutnim predstavnicima lokalne samouprave biće predstavljena Građanska povelja pet pilot gradova i opština (gradovi Smederevo, Kragujevac, Užice, opštine Golubac i Vračar – Beograd), dokument koji na lako razumljiv način oslikava posvećenost lokalne samouprave prema građaninu, u pogledu ne samo kvaliteta usluga koje građanin može da očekuje, nego i kao etički stav za građenje poverenja između građanina i lokalne samouprave, i još jedno efikasno sredstvo u borbi protiv korupcije.

U uvodnom delu prisutnima će se obratiti Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, Vilijam Infante, stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Čedomir Čupić, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.