Sektor NVO vesti

Glorifikacija Rankovića

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Pismo grupe nevladinih organizacija:

Duboko smo zabrinuti izjavom premijera Srbije i predsednika Socijalističke partije Srbije, Ivice Dačića kojom se viktimizuju i glorifikuju istorijska uloga i idejne koncepcije Aleksandra Rankovića, svemoćnog šefa UDB u Jugoslaviji, do 1966. Uznemirujuća je poruka o vrednosnom sistemu koga aktuelni premijer promoviše u Srbiji u XXI veku. Aleksandar Ranković smenjen je zbog protivljenja reformskim procesima u ekonomiji, društvu i političkom sistemu Jugoslavije. Rankovićeve konzervativne koncepcije bile su suprotstavljene demokratskom razvoju jugoslovenskog federalizma i bile su okrenute težnji da se zadrži princip dogmatskog centralizma, oslonjenog na sovjetski model.

Posebno zabrinjava premijerova glorifikacija Rankovića, u kontekstu kosovskih pregovora, s obzirom da je u istoriografiji istraženo, da je upravo Aleksandar Ranković bio simbol politike represije prema albanskom stanovništvu Kosova. Sa posebnom zabrinutošću podsećamo da je Ranković bio jedan od najvećih protivnika autonomije Vojvodine i da je tek nakon njegovog odlaska pokrajina dobila ravnopravnost u ustavnoj koncepciji Jugoslavije. Takođe, u prvim posleratnim mesecima upravo je UDB pod Rankovićevom neposrednom kontrolom, tokom trajanja Vojne uprave u Vojvodini, bila inspirator i sprovodilac neselektivnih odmazdi nad nesrpskim stanovništvom pokrajine.

Sa zabrinutošću upozoravamo da se partija Ivice Dačića vrednostima represije, nasilja, i dogmatskog centralizma kao svojim uzorima, vratila i krajem osamdesetih godina prošlog veka, na početku ratova u Jugoslaviji. Najnoviji povratak politici koju simbolizuje Aleksandar Ranković, nakon svega, svedoči o nivelisanju prošlosti kao posledici dezintegrisanosti srpskog društva, što neminovno vodi u sukobe sa drugima i u ponovnu izolaciju.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Centar za evroatlantske integracije

Savez antifašista Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (Novi Sad)

Centar za praktičnu politiku

Političko veće Četvrte vojvođanske konvencije

Pokrajinski odbor Saveza antifašista Srbije za Vojvodinu

Vojvođanski klub

Zelena mreža Vojvodine

Građanska akcija Pančevo

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.