Sektor NVO vesti

Modeli zakona za LGBTIQ osobe u Srbiji

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Konferencija za novinare Gayten-LGBT, Centra za promociju LGBTIQ prava, organizacije Labris i Foruma za etničke odnose - Predstavljanje modela zaštite prava i unapređenja kvaliteta života LGBTIQ osoba u Srbiji.

13.12.2013. | Vreme: 11:00 | Terazije 3, II sprat, Mala sala Medija centra.

Na konferenciji će prvi put biti predstavljen Model zakona o rodnom identitetu, Predlog zakona o registrovanim istopolnim zajednicama i radna verzija predloga javne politike kojim će se objediniti zahtevi LGBTIQ zajednice.

Model zakona o rodnom identitetu ima za cilj zaštitu i unapređenje prava trans osoba, odnosno osoba čiji doživljaj rodnog identiteta i njegovo ispoljavanje odstupa od uobičajenih i očekivanih binarnih rodnih uloga.

Model zakona izrađen je u skladu sa preporukama vodećih međunarodnih organizacija, Džogdžakartra principom Ujedinjenih nacija, kao i preporukama Komesara za ljudska prava Saveta Evrope.

Osim što je u skladu sa zahtevom za depatologizacijom trans identiteta, Model zakona je u saglasnosti i sa postojećim domaćim zakonodavstvom, kojim je predviđeno izdvajanje sredstava iz fonda obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Modelom zakona o rodnom identitetu trans osobama omogućava se zaštita od diskriminacije i ostvarivanje prava u oblastima koje su u ovom trenutku kod nas u potpunosti neregulisane (pravo na promenu imena i oznake pola, pravo na zapošljavanje, osiguranje, bračni i porodični život, zdravstvenu zaštitu).

Govore:

  • Kristian Ranđelović
  • Jelena Simić
  • Jovanka Todorović, Labris
  • Mladen Antonijević Priljeva, Forum za etničke odnose

Model zakona o rodnom identitetu

Poziv (pdf)

(Medija centar)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.