Sektor NVO vesti

Revijalni deo programa Green Fest

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Četvrti međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ biće održan od 13. do 15. novembra u Domu omladine Beograda. Revijalni i takmičarski filmovi, izložbe fotografija, zeleni inovativni proizvodi, inicijative i tehnologije, kreativne radionice, diskusije, predavanja, i još mnogo interesantnih sadržaja, deo su festivala „Green Fest“, koji pokreće zeleni talas dobrih promena u društvu.

U revijalnom delu programa biće prikazano 6 filmova, od kojih tri premijerno u Srbiji.

Ko kontroliše budućnost naše hrane? Nagrađivani film GMO OMG otkriva sistematsko korporativno preuzimanje i potencijalne gubitke najvrednijeg nasleđa čovečanstva: sadnog semena. Reditelj Džeremi Seifert istražuje kako će gubitak različitih vrsta semena i genetska promena hrane uticati na njegovu decu, zdravlje hrane i slobodu izbora širom sveta.

Prepuštanje je film o “hemijskom društvu” – društvu koje smo izgradili od Drugog svetskog rata. Izuzetno snažan film o 100 000 različitih hemikalija koje koristimo i koje su prisutne u svakodnevnom životu. Izuzetno snažan i potresan film o 100 000 različitih hemikalija koje koristimo, i njihovim posledicama po nas i naše zdravlje.

Iza zabave u morskom parku „SeaWorld Entertainment“, leži tragična priča o kitu ubici Tilikumu i njegovim žrtvama. Kada bi vas na silu zatvorili i držali 25 godina u prostoru veličine kade, da li biste imali psihoze? Tilikum je u 2010. napao i usmrtio još jednog trenera. Prema rečima jednog od trenera: “Kada ih pogledaš u oči, shvatiš da tu ima nekoga.”

U prethodnih 15 godina, brojne kolonije pčela su izgubile na brojnosti širom sveta, ali je uzrok i dalje nepoznat. U zavisnosti od regiona 50-90% populacije pčela je nestalo, i ova pojava se širi kao epidemija – od košnice do košnice. Snimljen na izuzetan način, ovaj film omogućava zaista blisko upoznavanje sveta pčela, čineći ga savršenom avanturom.

Pored drevnog libanskog grada Sidona su planine medicinskog otpada, smeća, toksičnih tečnosti i uginulih životinja – rezultat tridesetogodišnje potrošnje samo jednog malog grada. Da li iko razmišlja šta se dešava sa otpadom koji proizvodimo? Kroz film nas vodi oskarovac Džeremi Ajrons uz taktove kompozitora Vangelisa, takođe dobitnika nagrade Oskar.

TRASHED_poster_mali

U vremenu, kada se deca više igraju za monitorom, nego napolju, film Igraj ponovo preispituje pomeranja u ravnoteži između vizuelnog i stvarnog sveta.

Da li je naša povezanost s prirodom nestala u digitalnoj zečjoj rupi?

Ulaz na sadržaje programa Međunarodnog festivala zelene kulture „Green Fest“ je i ove godine besplatan, ali će, zbog ograničenih kapaciteta raspoloživih sala, ulaz biti slobodan samo za posetioce koji su se prijavili i preuzeli karte. Svi zainteresovani za praćenje revijalnog programa na ovogodišnjem „Green Fest“-u mogu da naruče karte putem zvaničnog sajta festivala – www.greenfest.rs.

Ovogodišnji Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest” se održava uz pomoć Grada Beograda Sekretarijata za zaštitu životne sredine i kompanije Vip mobile i podršku kompanija Lenovo i Canon, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja.

(Centar za unapređenje životne sredine)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.