Sektor NVO vesti

Srednjoškolcima nedostaje kvalitetnija praksa

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Diskusioni forum „Saradnja srednjih škola i poslodavaca“ održan je u organizaciji Centra za vođenje karijere i savetovanje Beogradske otvorene škole. Na forumu je predstavljen Sažeti predlog praktične politike koji nudi preporuke za ublažavanje raskoraka između sistema obrazovanja i tržišta rada u Beogradu kroz unapređenje saradnje poslodavaca i srednjih škola. Predlog je kreiran u saradnji više zainteresovanih strana među kojima su poslodavci, srednje stručne škole iz oblasti finansija i usluga, sindikati, Nacionalna služba za zapošljavanje, Savet za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, poslodavačka udruženja i komore, organizacije građanskog društva i dr.

Diskusioni forum je organizovan u okviru projekta “MUSTRA”, koji sprovodi Centar za vođenje karijere i savetovanje Beogradske otvorene škole, a podržava Solidar Suisse – Kancelarija u Srbiji.

“Ukoliko bi praksa koju srednjoškolci obavljaju tokom formalnog obrazovanja bila kvalitetnija i relevantnija, oni bi lakše nalazili prvi posao, a poslodavci bi dobijali spremnije radnike”, ističe Jelena Manić Radoičić, koordinatorka Centra. Ona dodaje da je veoma bitno da se osigura primena postojećeg strateškog i zakonodavnog okvira u oblasti srednjeg obrazovanja, kao i da se uspostave lokalni mehanizmi za kontinuiranu saradnju srednjih stručnih škola sa predstavnicima privrednih društava u cilju unapređenja programa učeničke prakse. Dragan Marinčić, načelnik Odeljenja za srednje obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja istakao je da je pitanje unapređenja profesionlane prakse i praktične nastave vrlo važno kao i da je u toku izrada Pravilnika o praktičnoj nastavi u srednjem obrazovanju.

(Beogradska otvorena škola)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.