Sektor NVO vesti

Zelena kultura osvaja Beograd

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Trećeg dana Međunarodnog festivala zelene kulture publika će imati priliku da vidi filmove „Crna riba“ (Velika sala od 20:00) o zloupotrebi najvećih stanovnika mora – kitova ubica, u zabavne svrhe, kao i reprizu filma „GMO OMG“ (Velika sala od 17:30), o genetski modifikovanim organizmima, sa kojim je otvoren ovogodišnji festival.

Pre poslednje projekcije filma, biće održana svečana ceremonija dodele nagrada za najbolje filmove pristigle na međunarodni konkurs za kratki i amaterski film. Pored nagrada festivala, Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda će dodeliti specijalnu nagradu za najbolji amaterski film, dok će kompanija Vip mobile dodeliti nagradu za najbolji film snimljen mobilnim telefonom sa konkursa „Pronađi inspiraciju za ekomotivaciju“.

U petak 15.11, posetioci će moći da čuju predavanje na temu „Kako napraviti ekološku kuću?“ (Sala Amerikana od 16:00), ali i da pored revijalnih filmova, pogledaju projekcije takmičarskih filmova u kategoriji kratkog i amaterskog filma (Sala Amerikana od 18:15)

Drugog dana festivala, preko 100 ljudi je učestvovalo na panel-diskusiji o odnosu medija i životne sredine, dok je potpuno puna sala Doma omladine Beograda ispratila filmove „Bačeni u đubre“, sa oskarovcem Džeremi Ajronsom u glavnoj ulozi, i „Prepuštanje“, film švedskog reditelja Stefana Jarla.

Prema svim pokazateljima, ovogodišnji „Green Fest“ će sa sigurnošću oboriti sve rekorde posećenosti iz prethodnih godina.

„Green Fest“ je međunarodni festival zelene kulture koji spaja film, umetnost, obrazovanje i „zelene“ vrednosti u jedinstven kulturni izraz i održava se od 13. do 15. novembra u Domu omladine Beograda. Svi posetioci će moći da uživaju, između ostalog, u izložbama Nikole Šolića „Una Voda“, Svetskog fonda za prirodu „Vodeni lavirint“ i Zelene Srbije. Predstaviće se Arboretum Šumarskog fakulteta senzornim vrtom, pokrovitelj Festivala, kompanija Vip mobile Zen baštom, Centar za promociju nauke interaktivnom instalacijom „Deset otvorenih pitanja nauke“, recan Fondacija haljinom i solarnom sušarom od aluminijumskih konzervi, solarna centrala elektrotehničke škole „Rade Končar“ kao i drugi izlagači, njih 19, različitim interaktivnim sadržajima.

Organizatori festivala pozivaju sve posetioce da se uključe u akciju „Moj komšija bez krova” i da doniraju korišćenu garderobu, koja će biti podeljena našim komšijama – beskućnicima pre nastupajuće zime.

Green Fest 2013

Ovogodišnji Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest” se održava uz pomoć Grada Beograda Sekretarijata za zaštitu životne sredine i kompanije Vip mobile i podršku kompanija Lenovo i Canon, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja.

(Centar za unapređenje životne sredine)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.