Sektor NVO vesti

Film “Budi muško – menjaj pravila“

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Danas u 14:40h na RTS2 premijerno će se emitovati film “Budi muško – menjaj pravila“.

Na ovom linku možete pogledati film http://www.navidiku.rs/tv-uzivo/rts-2.

Posledice raspada Jugoslavije mogli smo da primetimo kroz povratak tradicionalnih i patrijarhalnih normi među novouspostavljenim državama. Danas mladići, srednjoškolci ušli su u novu eru koja je došla nakon sukoba i oni nemaju sećanja na ratova 90-tih. Mladići u Bosni i Hercegovini , Hrvatskoj i Srbiji traže nove modele ponašanja, a neki su počeli da preispituju stari poredak rodne neravnopravnosti i nasilja koja je bila rasprostranjena u celom regionu.

Budi Muško… je pojam koji tradicionalno podsticao negativno ponašanje kod dečaka. Baš iz tog razloga projekat koji se već pet godina sprovodi na Balkanu ima naziv koji tera mlade ljude da se zapitaju sta je to Budi muško.

Kako izgleda njihov rad, lična promena i trud da nešto promene okom kamere koja ih je pratila tri godine?

Kroz priču tinejdžera iz Sarajeva, čija se majka razvela od oca zbog porodičnog nasilja, saznaćemo kako je izbegao sve prepreke i pritiske društva, postao omladinski aktivista i vršnjački edukator. Šesnaestogodišnjak iz Zagreba, takođe iz razvedenog braka pokušava da objasni svojim prijateljima zašto on misli da je u redu da imate prijatelja koji je gej. Sedamnestogidišnjak iz Velike Plane pričao o svom odrastanju, sakupljanju starih knjiga i organizovanju poetskih noći umesto piće sa momcima ispred lokalne prodavnice.

Režija: Marko Popović

Scenario: Miša Stojiljković

Produkcija: Samaljot Production

Film je nastao u okviru projekta «Mladići kao saveznici u sprečavanju nasilja i sukoba na zapadnom Balkanu» koji sprovode Centar E8 i CARE North West Balkan, uz podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške.

(Centar E8)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.