Sektor NVO vesti

Filmovi koji menjaju perspektivu – Žene koje brda premještaju…

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

U saradnji sa nizom organizacija iz Srbije, Kreativno afirmativna organizacija Parnas iz Novog Sada realizuje projekat „Filmovi koji menjaju perspektivu“. Projekat se realizuje uz podršku „Ekumenske inicijative žena“ iz Hrvatske u okviru programa „Žene koje brda premještaju“.

Cilj projekta je da kroz revije kratkometražnih filmova o ženama sa invaliditetom (i diskusije nakon projekcija) u 10 gradova u Srbiji utičemo na povećanje svesti zajednice i samih žena sa invaliditetom o potencijalima, mogućnostima ali i višestrukoj diskriminaciji kojoj su neretko izložene. Filmovi su iz arhive Filmskog festivala „Uhvati sa mnom ovaj dan!/Uhvati film“ a neke od filmova su režirale upravo žene sa invaliditetom u okviru projekta „Umetnost ruši zidove“.

Žene (i devojčice) koje su akterke ovih filmova – aktivne su članice društva, sportistkinje su, plesačice, umetnice, aktivistkinje, majke, studentkinje i možemo zaista reći da su to „Žene koje pomeraju brda“.

Projekcije filmova će biti održane u sledećim gradovima:

  • Pančevo, četvrtak 24.07. od 18 h, Kulturni Centar
  • Aleksinac, utorak 05.08. od 17 h, Dom kulture
  • Sremska Mitrovica, utorak 12.08. od 13 h prostorije Fonda Atanasije Stojković,
  • Ruma, utorak, 12.08. od 21h, Kulturni centar
  • Užice, četvrtak 14.08. od 18 h, Kulturni centar
  • Valjevo, nedelja 17. 08. u okviru 28.Tešnjarskih veceri 20:30h. Plato ispred muzeja.

(Termini za Niš, i još 3 grada će biti naknadno objavljeni)

U okviru ovog nesvakidašnjeg filmskog karavana u svim gradovima između ostalih biće emitovan i film „Trenutak: Radost“- koji po prvi put na našim prostorima kroz iskustva četiri žene iz četiri grada govori o materinstvu žena sa invaliditetom. Ove četiri žene govore o predrasudama na koje nailaze, izazovima sa kojima se susreću i potrebi za društvenom podrškom. Ovaj film je posebno značajan za organizacije i institucije koje pružaju podršku i donose odluke u vezi sa ženama ali i osobama sa invaliditetom, jer pružaju nove uvide u oblasti života žena sa invaliditetom, o kojoj se gotovo i ne govori.

Više o projektu linku.

(Kreativno afirmativna organizacija – Parnas)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.