Sektor NVO vesti

Monitoring kampanje za izbor Nacionalnog saveta Bošnjaka u Srbiji

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Centar za praktičnu politiku pozdravlja osnivanje Nacionalnog saveta Bošnjaka u Srbiji i upozorava da su i ovi izbori u Sandžaku, kao i svi prethodni, obeleženi brojnim incidentima, nepravilnostima i neprimerenom predizbornom kampanjom.

Posmatrači Centra za praktičnu politiku i partnerskih organizacija zabeležili su incidente na biračkim mestima, otpečaćene kutije, viškove listića, ali i glasanje bez ličnih dokumenata. Zbog ovakvih nepravilnost na tri biračka mesta će izbori biti ponovljeni, mada je nepravilnosti bilo i na mestima na kojima neće biti ponavljanja. Na najmanje dva biračka mesta u opštini Tutin, na kraju dana su ostali samo članovi biračkih odbora iz redova pobedničke liste Za bošnjačko jedinstvo Sulejmana Ugljanina. Osim toga i dalje se javljaju brojni problemi sa biračkim spiskom, pa su se tako posmatračima Centra javljali ljudi koji nisu na biračkom spisku iako su se prijavili.

Centar za praktičnu politiku već godinama upozorava da država ne obraća dovoljno pažnje na Sandžak i da ga se seti samo kada se dese incidenti. Ovakva politika dovela je do polu-regularne atmosfere na izborima, gde se nesankcionisano krše zakoni od strane medija u vlasništvu lokalnih samouprava, upotrebljava se govor mržnje i protivnici se verbalno linčuju bez ikakvih posledica.

Iako Bošnjaci prvi put imaju legitiman Nacionalni savet, ta činjenica ne sme da označi nastavak dosadašnje politike potpune samovolje u donošenju ključnih odluka za razvoj obrazovanja, informisanja i kulture Bošnjaka u Srbiji. Centar poziva novi saziv Nacionalnog saveta da otvori široku javnu raspravu o načinu implementacije obrazovanja na bosanskom jeziku, radu medija i kulturnih institucija u nadležnosti ovog saveta. Ta rasprava mora da uključi sve političke aktere, civilno društvo i ugledne pojedince. Izuzetno niska izlaznost birača na izbore, posebno u urbanim sredinama, još jedan je dokaz u prilog tezi da Nacionalni savet Bošnjaka mora dobro da vodi računa o svojim budućim odlukama i načinu kako ih donosi.

Za više informacija možete se obratiti Draganu Popoviću iz Centra za praktičnu politiku na e-mail: dragan@policycenter.info.

(Centar za praktičnu politiku)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.