Monitoring bužeta Budžetske vesti, NVO vesti

Otvorena vrata za korupciju

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava podneo je 23.08.2014. godine Upravnom sudu tužbu protiv rešenja Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki kojim je odbijen zahtev za zaštitu prava u postupku javne nabavke izvođenja radova na rekonstrukciji kapaciteta za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u železničkoj stanici Beograd Centar – faza I, naručioca „Železnice Srbije a.d.

Odluka Republičke komisije kojom se zauzima stav da se član 23. Zakona o javnim nabavkama, kojim se reguliše zaštita integriteta postupka, ne može primenjivati zbog toga što Uprava za javne nabavke nije sačinila plan za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama, ne samo da predstavlja pravni presedan, već široko otvara vrata korupciji u sistemu javnih nabavki.

Ako je stav Republičke komisije da član 23. ne može biti primenjen do donošenja plana za borbu protiv korupcije i internih planova za sprečavanje korupcije u javnim nabavkama, onda je logičan zaključak da se nijedna antikorupcijska odredba Zakona o javnim nabavkama ne može primenjivati do donošenja ovih akata. Dakle, bez donošenja navedenih akata ne samo da se neće primenjivati odredbe Zakona koje se odnose na zaštitu integriteta postupka, već se neće primenjivati ni odredbe koje regulišu dužnost prijavljivanja korupcije, zabranu radnog angažovanja kod dobavljača, dužnost prijavljivanja povrede konkurencije, sprečavanje sukoba interesa!

Imajući u vidu činjenicu da Zakon o javnim nabavkama nijednim svojim članom, a naročite ne svojim antikorupcijskim odredbama u koje spada i član 23, ne poziva niti podstiče na korupciju već je usmeren na njeno sprečavanje i suzbijanje, rešenje Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki ne samo da nema utemeljenje u duhu i odredbama Zakona već predstavlja njegovo grubo i tendenciozno kršenje. Suštinski, ovakva odluka predstavlja otvoren i direktan poziv na korupciju u postupcima javnih nabavki i u dubokoj je koliziji i sa pravom i sa moralom. Opstajanje osporenog rešenja na snazi predstavljalo bi verifikaciju kvazipravničkog razbojništva i proglašavanje neprava za pravo i nepravde za pravdu.

Tužba

Rešenje Republičke komisije br. 4-00-1495/2014 od 04.07.2014. godine

(Toplički centar za demokratiju i ljudska prava)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.