Sektor NVO vesti

Podrška Partnerstvu za otvorenu upravu

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Centar za evroatlantske studije (CEAS) deo je koalicije nevladinih organizacija koje su pokrenule dvogodišnji projekat da ohrabri vlade zemalja Zapadnog Balkana da postanu transparentnije u okviru obaveza koje proističu iz članstva u Partnerstvu za otvorenu upravu (Open Government Partnership – OGP). Projekat “Zagovaranje otvorene uprave: postavljanje dnevnog reda i praćenje akcionih planova zemalja od strane civilnog društva”, fokusira se na vlade Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije. Projekat finansira Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije. Uz pomoć zajedničke metodologije za okvir otvorene uprave, projekat prati uticaj politike Vlade i ukazuje na obaveze koje Vlada treba da prihvati u skladu sa OGP Inicijativom.

CEAS je održao konsultativni sastanak sa predstavnicima organizacija civilnog društva koje takođe zagovaraju usvajanje OGP principa u Srbiji, na kojem je okvirno dogovoreno formiranje zajedničkog nastupa organizacija civilnog društva koji bi bio usmeren na kontinuirani pritisak na predstavnike nadležnih državnih organa da poštuju obaveze koje proističu iz članstva u Partnerstvu.

Zajednički nastup organizacija formalno je koncipiran u vidu pisane Inicijative koju možete preuzeti u prilogu.

Imajući u vidu najavljeni konsultativni sastanak Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sa organizacijama civilnog društva, pozivamo sve zainteresovane organizacije da potpišu Inicijativu kako bismo uspostavili trajni mehanizam saradnje među organizacijama civilnog društva kada su u pitanju osnovna načela Partnerstva za otvorenu upravu, kao i trajni pritisak na državu kada je u pitanju sprovođenje istih.

Vasa mišljenja i komentari na Inicijativu su takođe dobrodošli jer nam je cilj da ona bude zajednički dokument svih organizacija potpisnica.

(CEAS)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.