Sektor NVO vesti

Putujući festival promocije nacionalnih manjina Srbije

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

“Roma centar“ i NVO „Millennium“ pozivaju na prvi „Đelem fest“28-29. avgusta, 2014. u Kragujevcu.

„Đelem fest“ (Putujući festival promocije nacionalnih manjina Srbije) je novi model promovisanja kulturnih, tradicionalnih, verskih, istorijskih i drugih vrednosti nacionalnih manjina koje žive na teritoriji Republike Srbije, među pripadnicima većinskog stanovništva, putem direktnog upoznavanja građana sa istorijom, religijom, jezikom, tradicijom i kulturom nacionalnih manjina koje su prisutne (ili ne žive) u njihovim lokalnim zajednicama.

Promovisanjem pomenutih vrednosti uticaće se na smanjenje stereotipa i predsrasuda prema manjinama, koji su prisutni na visokom nivou, posebno među mlađom populacijom većinskog stanovništva u Srbiji. Kako je za ovakvo stanje najveća odgovornost među političkim i kulturnim elitama koje zagovaraju ksenofobiju, a sa druge strane – isti mladi nisu nikada bili u prilici da se lično upoznaju sa predstavnicima pomenutih i drugih nacionalnih manjina, naš projekat ima za cilj uspostavljanje direktne komunikacije većinskog stanovništva Srbije i nacionalnih manjina. Posebno onih, koje nisu prisutne u ciljnoj lokalnoj zajednici. Zato se naša forma promocije kulture nacionalnih manjina i zove „Đelem fest“ (po opšte poznatoj romskoj himni: „Đelem, đelem“ – „Putujem, putujem“) jer će putovati, odnosno obilaziti gradove i opštine u Srbiji.

Aktivnosti „Đelem Festa“ će se realizovati organizovanjem promocije nacionalnih manjina putem formi kulture i umetnosti (muzički koncerti, narodne igre, promocije kuhinja…), formi javnog zagovaranja (predavanja/tribine/debate/okrugli stolovi/radionice na temu istorije i tradicije, religije, međusobnih odnosa, jezika, kulture…).

Inicijatori i organizatori „Đelem Fest-a“ a su kragujevačke organizacije civilnog društva – “Roma Centar” i NVO “MillenniuM”. U prvoj godini (2014.) realizovaće se probna, “pilot” verzija festivala u Kragujevcu, koju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Program prvog “Đelem festa”

Četvrtak, 28.avgust, 2014.

  • 19:00, Dom omladine, Tribina „Religija kao izvor tolerancije?“ (gosti: predstavnici Islamske zajednice u Srbiji, Rimokatoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve).

Petak, 29. avgust, 2014.

  • 20:00 Trg ispred Prve kragujevačke gimnazije:

- Muzički program: Gradski ansambl Novi Pazar i grupa „Forte Piano“ Kragujevac.

- Degustacija kuhinja nacionalnih manjina (pazarske mantije, mađarski gulaš, romski ražnjići)

- Koncert grupe KAL (Beograd).

(Millennium)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.