Sektor NVO vesti

Zemljište za osnivanje baštenske zajednice

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Udruženja građana “Ama – Centar za negu čoveka i prirode” i “Beogradski festival cveća” pozivaju kolege i javnost da svojim potpisom podrže zahtev da grad Beograd što pre odredi odgovarajuće zemljište za osnivanje baštenske zajednice.

Zahtev sa potpisima sakupljenim u okviru peticije biće predat novoj gradskoj upravi u okviru građanske inicijative za baštenske zajednice.

Gradske baštenske zajednice (eng. Community Gardens, Allotments) predstavljaju otvorene isparcelisane površine (od 50m2) sa potrebnom infrastrukturom za uzgoj biljaka (sistem za navodnjavanje, ostava i drugo). Parcele unutar površine su pod jednakim uslovima dostupne svima koji ih žele obrađivati i istovremeno su otvorene za volontere i javnosti. Gradske baštenske zajednice prepoznate su kao alat za kreiranje održivih gradova u mnogim svetskim metropolama poput Berlina, Pariza, Nju Jorka, Havane i mnogih drugih, donoseći ekološke, ekonomske, zdravstvene i društvene benefite delovima grada u kojima se nalaze.

Peticiju potpisite na linku http://bastaliste.org/peticija/

Vise o građanskoj inicijativi „Baštalište“, saznajte na http://bastaliste.org/gradjanska-inicijativa/

“Ama – Centar za negu čoveka i prirode” i “Beogradski festival cveća” osnovale se prvu baštenske zajednicu u Beogradu pod imenom Baštalište 2013.godine.

(Ama – Centar za negu čoveka i prirode)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.