Sektor NVO vesti

Dobro čuvana porodična tajna – zlostavljanje starijih osoba

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Konferencija pod nazivom „Dobro čuvana porodična tajna – zlostavljanje starijih osoba“ održaće se u petak 25. decembra u 12 časova u Medija centru. Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati istraživanja koje je Crveni krst Srbije realizovao u saradnji sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković, a uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), Kancelarija u Beogradu.

Zlostavljanje i vidovi nasilja nad starijima predstavljaju, pre svega, oblik kršenja ljudskih prava i gubitak poštovanja. O njemu se do sada vrlo malo govorilo, uglavnom je to bila tabu tema koja se gurala pod tepih. Odnos prema nasilju u porodici se menjao tokom vremena i od ranijeg stanovišta da je to pre svega deo privatne sfere, danas se smatra da je to problem od mnogo šireg društvenog značaja i da kao takav treba da bude tretiran sa stanovišta različitih javnih politika.

O fenomenu nasilja nad starijima nema dovoljno podataka kako u svetu tako ni u Srbiji. Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da 4% do 6% starijih trpi neki od oblika zlostavljanja u svojoj kući, ali se pretpostavlja da je taj broj mnogo veći, jer veliki je broj slučajeva koji nikada nisu dokumentovani i registrovani, jer starije osobe ne prijavljuju nasilje zbog straha, stida i stigme. Oskudnost informacija o nasilju nad starijim osobama ukazuje da je to još uvek tabu ne samo u Srbiji, već širom Evrope.

Cilj i ovog straživanja je bio da se utvrdi učestalost zlostavljanja nad starijima u Republici Srbiji, kao i učestalost različitih tipova zlostavljanja: fizičkog, psihičkog, finansijskog, seksualnog zlostavljanja i zanemarivanja. A namera nam je bila da se pre svega zlostavljanju starijih osoba, koje još uvek predstavlja dobro čuvanu porodičnu tajnu da vidljivost i ponude rešenja koja će omogućiti starijim osobama da žive dostojanstveno, bez straha i stida u sigurnom i bezbednom okruženju.

Istraživanje je sprovedeno tokom avgusta i septembra 2015.godine putem telefonske ankete. Sprovedeno je na uzorku od 800 slučajno odabranih starijih građana koji žive na celoj teritoriji Srbije.

Utvrđeno je da 19,8 posto starijih osoba doživelo neki od oblika zlostavljanja i nasilja u trećem životnom dobu, a u poslednјih godinu dana iskustvo zlostavljanja imalo je 11,00 posto anketiranih.

Govore:

• Prof dr Dragan Radovanović, Predsednik Crvenog krsta Srbije

• Marija Raković, Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA)

• Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnostiravnopravnost

• Nataša Todorović, Crveni krst Srbije

(Crveni krst Srbije)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.