Sektor NVO vesti

Državna pomoć – promišljeno ulaganje ili skrivena korupcija?

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Konferencija za novinare Organizacije Transparentnost – Srbija - Državna pomoć – promišljeno ulaganje ili skrivena korupcija?

29.4.2015. | Vreme: 10:00 | Terazije 3, II sprat, Velika sala Medija centra.

Zakon o kontroli državne pomoći primenjuje se od 1. januara 2010. godine. Zakon je definisao državnu pomoć kao „svaki stvarni ili potencijalni javni rashod ili umanjeno ostvarenje javnog prihoda, kojim korisnik državne pomoći stiče povoljniji položaj na tržištu u odnosu na konkurente, čime se narušava ili postoji opasnost od narušavanja konkurencije na tržištu“.

Iz same definicije jasno je da se sistem dodele i kontrole državne pomoći graniči sa nekim od najvažnijih principa i oblasti značajnih za sprečavanje korupcije ili rizičnih za nastanak korupcije – pravna sigurnost, narušavanje konkurencije, raspolaganje javnim sredstvima.

Transparentnost Srbija je na uzorku od 15 organa analizirala da li su dodeljivali državnu pomoć, na koji način je to registrovano i objavljeno, sa kojih budžetskih pozicija je pomoć dodeljivana i da li se o tim rashodima izjašnjavala Državna revizorska institucija.

Takođe, analiziran je određeni broj državnih pomoći odobrenih rešenjima Komisije za kontrolu državne pomoći i to posebno efekti koje je ta pomoć proizvela. U izveštaju koji će biti predstavljen na konferenciji razmatraju se mehanizmi prijavljivanja državne pomoći i otkrivanja neprijavljene državne pomoći, u kojoj meri subjekti koji dodeljuju državnu pomoć poštuju svoje zakonske obaveze, odnosno da li se obraćaju Komisiji za kontrolu državne pomoći, kao i mehanizme utvrđivanja svrsishodnosti državne pomoći.

Transparentnost Srbija će se osvrnuti na položaj Komisije za kontrolu državne pomoći i praksu postupanja uz predstavljanje pojedinih zanimljivih primera i odluka Komisije.

Cilj istraživanja „Državna pomoć – promišljeno ulaganje ili skrivena korupcija?”je izmena propisa i prakse kako bi se uspostavio delotvoran mehanizam kontrole državne pomoći i utvrđivanja svrsishodnosti trošenja javnih sredstava koja se dodeljuju u formi državne pomoći.

Govore:

prof. dr Vladimir Goati, predsednik, Transparentnost Srbija

Zlatko Minić, saradnik, Transparentnost – Srbija

Nemanja Nenadić, programski direktor, Transparentnost Srbija

Molimo da se prijavite za učešće putem elektronske pošte ts@transparentnost.org.rs.

Za dodatne informacije možete se obratiti gđi Mariji Radović putem email-a ts@transparentnost.org.rs.

Agenda (pdf)

(Medija centar)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.