Sektor NVO vesti

Uspostaviti efikasan sistem za postupanje po prijavama o nestalim izbeglicama

Ознаке: , , , , ,

Objavio Zoran Markovic

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, apeluje da predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova poboljšaju i ujednače praksu postupanja po prijavama o nestalim izbeglicama, pogotovo deci. Slučajevi nestanaka su česti s obzirom da prilikom spašavanja sopstvenih života i života svojih bližnjih od rata, dolazi do razdvajanja porodica iz različitih razloga.

Prilikom redovnog obilaska mesta na kojima borave izbeglice, dana 24.12.2015.godine, u parku ispred Ekonomskog fakulteta u Beogradu, predstavnicima Jukoma se obratila za pomoć žena iz Afganistana koja je u putu ka Beogradu izgubila informacije o svom detetu, koje je putovalo razdvojeno od nje. Prema poslednjim informacija, dete se nalazilo negde u Beogradu.

Nakon postupka posredovanja Jukoma-a u nalaženju nestalog deteta, utvrđeno je da su pripadnici MUP-a, PS Zvezdara, pronašli grupu izbeglica, među kojima je bilo i nestalo dete, i odveli ih u Upravu za strance u Beogradu.

Ono što zabrinjava je činjenica da je izostala reakcija predstavnika MUPa kojima se porodica nestalog deteta direktno obratila za pomoć, a koji su konkretno u ovom slučaju bili u situaciji da odmah i bez ikakvih teškoća pruže potpune informacije o nestalom detetu uz adekvatnu koordinaciju sa ostalim službama MUPa.

Komitet pravnika za ljudska prava poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije da uspostave efikasan sistem za postupanje po prijavama o nestalim izbeglicama, pogotovo deci, na teritoriji cele Republike Srbije.

(Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.