Sektor NVO vesti

Epilog konkursa u Kliničkom centru Niš: primer dobre prakse i pohvala EU

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost izvršio je vaninstitucionalnu kontrolu i monitoring zakonitosti sprovedenog konkursa za prijem lekara u Kliničkom centru Niš, gde je konstatovano da je ovaj konkurs sproveden uz maksimalno transparentnu proceduru i uz poštovanje svih zakonskih i podzakonih normi kojima se uređuje prijem u radni odnos.

Transparentnost je konstatovala i to da su ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar i direktor Kliničkog centra Niš dr Zoran Radovanović sa saradnicima uveli svojevrsan presedan i primer pozitivne prakse u implementaciji evropskih standarda koji imaju dvojaki cilj: vladavinu prava i zaštitu osnovnog ljudskog prava na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i zakonito zapošljavanje, što je demonstrirano u konkretnom slučaju.

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost dostavio je izveštaj na uvid NJ.E. Ambasadoru Majklu Devenportu kako bi se i Delegacija Evropske unije u Srbiji upoznala sa ovim primerom dobre prakse iz nezavisnog ugla, gde je ambasador Devenport pozdravio činjenicu da nije bilo primedbi na sam tok konkursa ni od samih kandidata koji su na njemu učestvovali i izrazio je želju da Klinički centar Niš ima benefite od najboljih kandidata koji su primljeni u radni odnos.

Mario Spasić, generalni sekretar, izjavio je: „Takođe, ambasador Devenport u pismu koje mi je dostavio konstatovao je i to da Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost predstavlja redak primer gde nevladin sektor povoljno utiče na poslove u javnom sektoru u cilju proceduralne transparentnosti u Srbiji i da predstavništvo EU u Srbiji ceni zalaganja Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost u procesu pridruživanja državama članica EU. To jeste dodatna obaveza za nas koju nećemo izneveriti.“

(Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije-Transparentnost)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.