Sektor NVO vesti

Heroji bitke za ranjenike

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Građanska akcija Pančevo pozivaju na promociju filma i tribinu: Heroji bitke za ranjenike, autora: Aleksandra Reljića, u ponedeljak, 27. aprila 2015. godine, u Dvorani Apolo (Maksima Gorkog 6, Pančevo), sa početkom u 19 časova i 30 minuta.

Film “Heroji bitke za ranjenike” govori o velikoj hrabrosti doktorke Dušanke Vujasić i Predraga Pere Dacića koji su stradali u bosanskom ratu spašavajući ranjenike iz Kantonalne bolnice u Goraždu.

Na spomen ploči okačenoj na ulazu u Kantonalnu bolnicu u Goraždu, ispisana su imena zdravstvenih radnika, koji su u bosanskom ratu 1992-1995, poginuli radeći svoj posao.

Beograđanka – doktorka Dušanka Vujasić, nekoliko godina pre rata došla je u Goražde da radi kao stomatološkinja. Zbog pacijenata i ljudi ostala je u Goraždu i u nečovečnim vremenima i uslovima zaslužila da ostane u sećanju kao heroina bitke za ranjenike.

Predrag Pera Dacić, prekaljeni predratni mangup, kao i doktorica Dušanka, ostao je u sećanju Goražda po svojoj požrtvovanosti i hrabrosti. Volontirajući u bolnici i prevozići ranjenike preko ratnih linija stradao je na brutalan način u Višegradu na samom početku rata.

Film “Heroji bitke za ranjenike” deo je serijala dokumentarnih filmova “Živeti zajedno” koji govore o pomirenju i obnovi međuetničkog poverenja u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Serijal je rađen u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Udruženja BH novinari, u koprodukciji Radio-televizije Vojvodine i u partnerstvu sa organizacijom forumZFD. Produkciju filma podržala je EU iz fonda “Jačanje medijskih sloboda u Srbiji”. Podršku projektu pružilo je i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Nakon promocije filma uslediće javna debata u kojoj će kao uvodničari učestvovati:

  • Prof. Žarko Korać, političar i psiholog
  • Branka Prpa, istoričarka
  • Hasan Gabela, novinar

Moderator razgovora je Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV-a.

(NDNV i Građanska akcija Pančevo)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.