Sektor NVO vesti

Kampanja “Zaustavite nasilja – Sa reči u akciju!”

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Autonomni ženski centar iz Beograda (Srbija) i partnerske organizacije iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i FRY Makedonije započele su kampanju “Zaustavite nasilja – Sa reči u akciju!”, koja je usmerena na donosioce odluka, zahtevom da se dosledno primenjuje Konvencija Saveta Evrope protiv nasilja prema ženama. Pozivamo vas da nam se pridružite, da pošaljete elektronsku razglednicu sa porukom po svom izboru predstavnicima državnih organa, postavite je na svom FB profilu i/ili twitter nalogu, ili se uključite u ulične akcije koje će biti organizovane u velikom broju gradova u ovih 6 država. Posetite www.Potpisujem.org.

I pored toga što je četiri od šest država regiona ratifikovalo Konvenciju Saveta Evrope protiv nasilja prema ženama, nisu načinjeni dovoljni i odlučujući koraci na usaglašavanju zakona i politika sa standardima ovog međunarodnog ugovora. Takođe, nije bitno unapređena zaštita i podrška žrtava, prevencija nasilja prema ženama i integrisani odgovor relevantnih institucija. Ženske organizacije podsećaju da reči imaju ograničeni rok trajanja i pozivaju donosioce odluka da “s reči pređu u akciju”. Traži se od predstavnika vlada i parlamenata da preduzmu sve neophodne mere da se zaustave svi oblici nasilja prema ženama, zaštite žrtve, kazne učinioci i stvori društvena klima nulte tolerancije na nasilja prema ženama, kao osnovna ljudsko pravo, i kao pretpostavka demokratije i slobode.

Kampanja se realizuje u okviru projekta “Udruženim naporima – ka novim evroskim standardima u zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja” (uz finansijsku pomoć Evropske komisije). U realizaciji kampanje učestvuju Društvo SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja, Ljubljana (Slovenija), Centra za žene žrtve rata, Zagreb (Hrvatska), Fondacija Udružene žene Banja Luka (BiH), Sigurna ženska kuća, Podgorica (Crna Gora), Nacionalni savet za rodnu ravnopravnost, Skoplje (FRY Makedonija) i više od lokalnih 30 ženskih organizacija.

(Autonomni ženski centar, Beograd, Srbija)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.