Sektor NVO vesti

Kandidati za nagradu “Duga”

Ознаке: , , , ,

Objavio Zoran Markovic

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) obaveštava javnost da je na sednici žiri koji odlučuje o dodeli nagrade “Duga” za 2014/15. godinu od pristiglih nominacija odabrao uži izbor od 5 nominovanih za ovu nagradu. Dobitnik ovogodišnje nagrade “Duga” biće proglašen 15. maja na ceremoniji koja će biti upriličena tim povodom.

Žiri je birao između 33 pristigle nominacije, što je dvostruko veći broj u odnosu na prošlu godinu, među kojima su bile nominovane različite državne i lokalne institucije, ustanove, organizacije, kao i pojedinci i pojedinke.

Analizirajući obrazloženja nominacija, od kojih je najveći broj bio veoma kvalitetan i ozbiljan, žiri je odlučio da u uži izbor za nagradu “Duga” za 2014/15. godinu uđu:

- udruženje Asocijacija Duga iz Šapca, organizacija koja se bavi LGBT pravima i koja je karakteristična po svom radu u različitim lokalnim sredinama u Srbiji. U prethodnoj godini, zajedno sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava, Asocijacija Duga je ostvarila značajne rezultate koji se tiču obuke zaposlenih u centrima za socijalni rad kako bi ih osposobila za rad sa LGBT osobama i njihovim porodicama.

- Narodna skupština Republike Srbije je u prethodnoj godini u saradnji sa organizacijama civilnog društva ostvarila niz aktivnosti koje se tiču poboljšanja položaja LGBT osoba i ovim pitanjima se bavila na vidljivo otvoreniji i formalniji način. Kroz delovanje skupštinskih odbora, narodnih poslanika i svojih čelnika, parlament Srbije je imao afirmativnu i aktivnu ulogu u promociji tolerancije i poštovanju i zaštiti ljudskih prava LGBT populacije, a takođe je i primetan broj narodnih poslanika svojim prisustvom podržao održavanje Parade ponosa.

- Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije je zajedno sa svojim saradnicima veoma aktivno podržavala LGBT zajednicu i kontiunirano i javno se zalagala za poštovanje njenih ljudskih prava u različitim oblastima i kroz različite aktivnosti. Značajno je doprinela uspešnom održavanju Parade ponosa i boljoj koordinaciji između institucija i organizatora Prajda i bila je prisutna na ovom događaju, a ostvarila je i dobru komunikaciju i stratešku saradnju sa LGBT pokretom.

- Helena (M.V.), major Vojske Srbije u penziji, je transrodna osoba koja je u javnosti otvorila problematiku položaja trans osoba u ovoj instituciji i dala više intervjua i izjava domaćim i inostranim štampanim i elektronskim medijima u kojima je otvoreno govorila o svom drugačijem rodnom identitetu, svom životu, porodici i profesionalnoj karijeri.

- Tamara Skrozza, novinarka nedeljnika „Vreme“, koja takođe piše i kolumnu „Skrozza na skroz“ u gej magazinu „Optimist“ u kojoj obrađuje društveno-političke događaje od važnosti za LGBT osobe i sve druge građane, je puno puta stala u odbranu prava LGBT populacije i kao članica Saveta za štampu, ali i kroz druge medijske institucije.

Nagradu pod nazivom “Duga” je ustanovila GSA i ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO) a za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

Nagrada se dodeljuje putem javnog konkursa a o njoj odlučuje odlučuje nezavisni žiri koga svaki put čine eminentni i uspešni pojedinci/ke u raznim oblastima, dobitnik prethodne nagrade “Duga”, predstavnici osnivača nagrade, kao i aktivisti i aktivistkinje drugih organizacija koje se bave LGBT pravima.

Prvu nagradu “Duga” za 2012/13. godinu dobilo je Odeljenje za rad sa zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, dok je nagradu “Duga” prošle godine dobila Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU.

(Info centar GSA)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.