Sektor NVO vesti

Odgovor na Oluju

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Grupa 484 apeluje na sve građane i građanke naše zemlje da ne prepuste zaboravu činjenicu da se navršava dvadeset godina od kada je tokom vojne operacije „Oluja“ iz svojih domova proterano preko 200.000 ljudi.

Grupa 484 danas puni dvadeset godina. U saopštenju povodom godišnjice navodi da su nastali “kao hitan odgovor na potrebe 484 porodice koje su sa Olujom stigle u našu prestonicu, noseći svoje patnje, strahove i bol zbog nasilnog napuštanja svojih domova. Tada smo pomogli najbolje što smo umeli i mogli. Danas tragamo za održivim rešenjima za dugoročne posledice koje nastaju u društvu kao rezultat prisilnih migracija.

Najduža izbeglička kriza, posle Drugog svetskog rata i dalje traje. Težak ekonomski i socijalni položaj u Srbiji, pitanja sudbine nestalih, imovine izbeglica, neisplaćenih penzija, u Hrvatskoj, samo doprinose daljoj marginalizaciji ovih ljudi.

I ove godine apelujemo na Vlade Srbije i Hrvatske, ali i na međunarodnu zajednicu da učine dodatne napore, kako bi se problemi izbeglica konačno rešili i ovim ljudima omogućio dostojanstven život.”

(Grupa 484)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.