Sektor NVO vesti

Primena standarda pravičnog suđenja u pravosudnom sistemu Republike Srbije

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) u petak, 8. maja, u slušaonici Forum Romanum Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu u 19h organizuje konferenciju „Primena standarda pravičnog suđenja u pravosudnom sistemu Republike Srbije“. Na konferenciji će biti predstavljen godišnji izveštaj Inicijative za ovu oblast.

Inicijativa je 2011. godine počela monitoring određenih krivičnih i parničnih postupaka pred domaćim sudovima sa ciljem da analizira stepen primene principa pravičnog suđenja u pravosudnom sistemu Republike Srbije. U okviru ovog programa, u prethodnih godinu dana, obučeno je 5 istraživača i istraživačica za monitoring suđenja. Kroz proces praćenja suđenja, istraživači/ce su imali priliku da prisustvuju suđenjima, i da imaju uvid u praktičnu primenu principa i procesnih radnji o kojima su kroz formalno obrazovanje bili pretežno teorijski upoznati.

Na prvom panelu konferencije, o procesu reforme pravosuđa, trenutnom stanju u primeni standarda pravičnog suđenja u pravosudnom sistemu Srbije i važnosti edukacije mladih pravnika i pravnica o standardima ljudskih prava, govoriće:

• Jovan Karanović – predsednik Evropskog udruženja studenata prava ELSA Beograd

• Ivana Ranđelović – Civil Rights Defenders

• Anita Mitić – direktorka Inicijative mladih za ljudska prava

• Ivan Đurić – Inicijativa mladih za ljudska prava

U toku drugog panela, istraživači i istraživačice Inicijative će predstavljanjem primera iz prakse ukazati na pozitivne i negativne sistemske osobine pravosuđa u pogledu primene ovih standarda. Govoriće i o svojim iskustvima stečenim u toku praćenja određenih sudskih slučajeva.

Nakon beogradske, konferencije će se održati u Novom Sadu, 11. maja, u 12h u Medija centru Vojvodine i u Nišu, 12. maja, u Media centru Niš, sa početkom u 11h.

Konferenciju organizuju Evropsko udruženje studenata prava ELSA Beograd i Inicijativa mladih za ljudska prava. Program ljudskih prava i izdavanje ovog izveštaja podržani su od strane organizacije Civil Rights Defenders.

(Inicijativa mladih za ljudska prava)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.