Sektor NVO vesti

Skrivanje podataka od strane tužilaštava pred Ustavnim sudom

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost izražava zabrinutost zbog činjenice da tužilaštva javnosti ne dostavljaju informacije o pitanjima koji su od posebnog unteresovanja za javnost, zbog čega je Ustavnom sudu Srbije podneo Inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o upravi u javnim tužilaštvima.

U postupku monitoringa podzakonskih akata državnih organa koja nisu upodobljena sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i garancijama iz Ustava, Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost ima indicija da odredba člana 65. Pravilnika o upravi u javnim tužilaštvima ograničava pravo javnosti da dobije informacije kao što su npr. nedavna helikopterska nesreća i sl.

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost nedavno je pred Ustavnim sudom Srbije pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredbe člana 65. Pravilnika o upravi u javnim tužilaštvima (predmet: IUo-528/2014 ), što treba rezultirati proglašavanjem ove odredbe neustavnom i nezakonitom, čime će biti omogućeno da javnost ipak sazna neke od informacija u slučajevima koji su od posebnog interesovanja za javnost.

(Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.