Sektor NVO vesti

Svetski dan zdravlja ove godine posvećen bezbednosti hrane

Ознаке: , , , ,

Objavio Zoran Markovic

Povodom Svetskog dana zdravlja, Fondacija za razvoj domaćinstva želi da ukaže na značaj bezbednosti hrane za zdravlje ljudi i upozori da odgovornost za bezbednost hrane imaju kako donosioci odluka, tako i poljoprivredni proizvođači, prerađivači hrane, maloprodajni objekti i megamarketi, zdravstveni radnici i sami potrošači.

Nebezbedna hrana uzrok je smrti oko dva miliona ljudi godišnje, uključujući i veliki broj dece. Oboljenja nastala putem hrane su obično infektivne ili toksične prirode. Ona mogu biti izazvana bakterijama, virusima, parazitima ili hemijskim supstancama koje ulaze u telo kroz kontaminiranu hranu ili vodu. Štetni mikroorganizmi mogu izazvati proliv ili infekcije, uključujući i meningitis. Hemijska kontaminacija može dovesti do akutnog trovanja ili dugoročne bolesti, kao što je rak.

Primeri nebezbedne hrane uključuju i nekuvanu hranu životinjskog porekla, voće i povrće koje je kontaminirano fekalijama i hranu kontaminiranu biotoksinima. Kontaminirana hrana sa štetnim mikroorganizmima i supstancama je odgovorna za više od 200 bolesti, od dijareje do raka.

Danas velike izazove za nacionalne sisteme bezbednosti hrane predstavljaju promene u proizvodnji hrane, preradi, distribuciji, potrošnji, pojave novih patogena, rezistencija na antibiotike, promene u okruženju.

Povećana trgovina i povećan obim putovanja pretpostavljaju veću verovatnoću za kontaminaciju hrane, koja onda ima međunarodni karakter. I to je razlog da se utiče na jačanje sistema bezbednosti hrane u svim zemljama i promoviše bezbednost hrane, od farme do tanjira.

Na Svetski dan zdravlja 2015. godine, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da bezbednost hrane zahteva akciju kroz međunarodne informacione mreže čiji je zadatak da u što većoj meri zaštiti zdravlje potrošača.

(Fondacija za razvoj domaćinstva)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.