Sektor NVO vesti

Blagi pomak u ostvarivanju prava LGBT zajednice u Srbiji

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Evropski ogranak Međunarodne lezbejske, gej, biseksualne, trans i intereseks asocijacije (ILGA Europe) objavio je godišnji izveštaj Rainbow Europe o napredovanju u ostvarivanju prava LGBT zajednice u evropskim zemljama. Srbija je zabeležila blagi skok sa 29 na 34% ostvarenih prava LGBT zajednice. Za ovaj skok zaslužno je uvođenje zločina iz mržnje u krivično zakonodavstvo Srbije, koje se nažalost još uvek ne primenjuje. Kako piše u izveštaju porodična prava LGBT zajednice su apsolutno ignorisana, kao i da ne postoje pravne regulative kad je u pitanju procedura promene pola…

Gej lezbejski info centar želi da podseti da je Vlada Republike Srbije 2014. godine donela Akcioni plan za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije u kome piše da će se doneti zakon kojim bi se uredila promena pola do kraja 2017. godine, izmeniti Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i uvesti kao poseban osnov diskriminacije seksualana orijentacija i rodni identitet do kraja 2015. godine, izmeniti Porodični zakon kako bi se priznale istopolne vanbračne zajednice do kraja 2017. godine, doneti Zakon o registrovanim istopolnim zajednicama do kraja 2017. godine, izmeniti Zakon o zdravstvenoj zaštiti i uvesti seksualnu orijentaciju i rodni identitet kao osnovu za zaštitu od diskriminacije do kraja 2015. godine, ukinuti praksa zabrane doniranja krvi za LGBT osobe do kraja 2015. godine, izmeniti Zakon o sportu kroz unošenje eksplicitne zabrane diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta do kraja 2015. godine… Nijedna od stavki koju je trebalo uraditi do kraja 2015. godine nije urađena.

Gej lezbejski info centar strahuje da je Akcioni plan za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije samo još jedno mrtvo slovo na papiru, koje služi kao izgovor za dobijanje donacija iz pristupnih fondova Evropske unije, Norveške ambasade, Ambasade Velike Britanije ili Holandije. Zahtevamo od nove Vlade Srbije, koja će uskoro biti formirana, da se drži Akcionog plana koji je donela stara i zahtevamo konkretne rezultate u vremenskim okvirima koji su u njemu definisani.

(Gej lezbejski info centar)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.