Sektor NVO vesti

Dragan Marković Palma diskriminisao LGBT populaciju

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković po prijavi Gej lezbejskog info centra donela je mišljenje da je predsednik Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma diskriminisao LGBT populaciju.

Marković je u intervjuu za nedeljnik „Afera“ izjavio: „Kakva bre populacija? To su grupice ljudi koje od svojih i tuđih zdravstvenih problema prave biznis. Kako da podržim nešto što je protivprirodno…“

Poverenica je utvrdila da iznošenje ovakvog stava predstavlja akt diskriminacije, jer vređa dostojanstvo osoba istopolne seksualne orijentacije i u odnosu na njih stvara ponižavajuće i uvredljivo okruženje, doprinosi širenju stereotipa i predrasuda, kao i stigmatizaciju i netoleranciju.

Dragan Marković je ovom izjavom prekršio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije i preporučeno mu je da uputi izvinjenje pripadnicima LGBT populacije koje će objaviti u jednom dnevnom listu sa nacionalnim tiražom i da ubuduće ne daje izjave kojima se vređa dostojanstvo LGBT populacije.

Podsećamo da je Dragan Marković Palma pravosnažno osuđen 2014. godine zbog diskriminacije LGBT populacije i trenutno se pred Višim sudom u Beogradu vodi postupak za naknadu štete u iznosu od 50 miliona dinara.

(Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.