Sektor NVO vesti

Hrana se jede, ne baca se

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Filmovi o hrani i večera pripremljena od spašene hrane obeležili su treći dan 7. Međunarodnog festivala zelene kulture “Green Fest”. Nakon projekcije filma „Samo ti jedi: priča o bacanju hrane“, svi posetioci festivala su mogli da uživaju u slatkim i slanim đakonijama od spašene hrane koju je donirao servis „Moja pijaca“, a koju su pripremili učenici i nastavnici Ugostiteljsko-turističke škole iz Beograda.

Ova večera je deo kampanje Centra za unapređenje životne sredine „Hrana se jede, ne baca se“, pokrenute sa ciljem podizanja svesti opšte javnosti o potrebi smanjenja otpada nastalog bacanjem hrane i problemima u životnoj sredini koju ova pojava izaziva.vecera od spasene hrane 1

„Jedna trećina ukupno proizvedene hrane na svetu bude bačena, što predstavlja ozbiljan izazov sa kojim se moramo suočiti, kako zbog posledica koju izazivamo u životnoj sredini, tako i zbog finansijskog aspekta ovog problema. Nema nikakvog smisla proizvoditi i kupovati hranu koju ćemo baciti, i zbog toga je kampanja „Hrana se jede, ne baca se“ pre svega usmerena na opštu javnost i pojedince, kako bi smo aktivno delovali i zajedno smanjili količine hrane koje završe na deponiji.“ – izjavila je Ivana Jovčić, direktorka Centra za unapređenje životne sredine.

“Poseban akcenat od prvog dana školovanja se daje na izgradnju pravilnih stavova učenika prema zdravoj ishrani i hrani uopšte. Odgovorno ponašanje u tom pogledu oni prenose dalje u svoje porodice i okruženje, nesvesno postajući deo neophodnog rešenja za ovaj globalni problem vezan za bacanje hrane, koja može da se iskoristi za ljudsku ishranu. Naša škola ima oko 1500 učenika i 220 zaposlenih i oni predstavljaju pravu malu armiju u borbi sa ovim problemom.“ – rekla je direktorka Ugostiteljsko turističke škole iz Beograda gospođa Senka Pantić

Kampanja „Hrana se jede, ne baca se“ je pokrenuta u septembru 2016, projekcijom kanadskog filma „Samo ti jedi“ u EU info centru u Beogradu, kao i u EU info kutcima u Nišu i Novom Sadu. Pored toga, pokrenuta je i digitalna kampanja, kroz plasiranje informativno-popularnih materijala koji približavaju ovu problematiku.

U saradnji sa Naučnim institutom za prehrambene tehnologije iz Novog Sada, kao deo kampanje, sprovodi se istraživanje o navikama građana, u smislu bacanja hrane. Ovo će biti prvo zvanično istraživanje ove vrste u Srbiji, a planirano je da rezultati budu objavljeni u toku decembra. U toku večere, biće izvršeno anketiranje građana, kao deo ovog istraživanja.

Spasavanje odbačene hrane je postalo međunarodni prioritet. Važno je spomenuti i da su Republika Francuska, prva u svetu, u decembru 2015. godine, a Italija, u avugustu 2016. godine, usvojile Zakon koji bi trebalo da dovede do smanjenja bacanja hrane, olakša njeno doniranje i promoviše pakovanje viškova hrane od obroka u restoranima.

U Republici Srbiji je formirana radna grupa za izradu Zakona koji će tretirati ovu oblast.

Kampanju Centra za unapređenje životne sredine „Hrana se jede, ne baca se“ je podržalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz podršku Delegacije Evropske Unije u Srbiji i EU info centra.

(Centar za unapređenje životne sredine)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.