Sektor NVO vesti

Isticanja pozitivnih primera organa vlasti

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Kao i svake godine i ovog 28. septembra se obeležava Dan prava javnosti da zna u cilju afirmisanja prava na pristup informacijama od javnog značaja, kao i isticanja pozitivnih primera organa vlasti u unapređivanju ovog prava.

Tom prilikom Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti dodeljuje priznanja organima vlasti koji su se u odnosu na druge istakli u afirmisanja prava na osnovu procene komisije uzimajući u obzir ispunjenje zakonskih obaveza (primera radi: postojanje i osnovanost žalbi Povereniku u slučaju odbijanja ostvarivanja prava, izrada i objavljivanje informatora o radu), ali i pojedinačnih aktivnosti čiji je čilj bio unapređivanje transparentnosti rada. Takođe, priznanje se dodeljuje i za najbolji Informator o radu.

Izbor organa nikad nije bio lak, naročito imajući u vidu veliki broj organa na različitim nivoima vlasti i različitih struktura. Poverenik se, nažalost, češće sreće sa negativnom praksom organa i retko ima prilike da sazna o primerima dobre prakse kojih svakako ima.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti poziva da se predlože organi čiji rad po vašem mišljenju je vredan pažnje i pohvale javnosti.  Sve predloge šaljite do 31. avgusta 2016. na adresu informator@poverenik.rs.

(Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.