Sektor NVO vesti

Otpor neliberalnim demokratijama, autokratijama i populizmu

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Diskusija “Otpor neliberalnim demokratijama, autokratijama i populizmu“ održaće se u sredu, 23. novembra, 2016. godine od 10:30 do 12:30 h u Kući ljudskih prava u Beogradu, Kneza Miloša 4.

Neliberalne demokratije su u porastu širom Evrope. Njihov cilj je da oslabe srž demokratskih sistema utemeljenih na vladavini prava i socijalne pravde. One takođe insipirišu autokratije da opravdavaju buduće aktivnosti protiv civilnog društva. Govornici ovog panela analiziraće kako ovi koncepti neliberalnih demokratija funkcionišu u Azerbejdžanu, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj i Srbiji i kako se civilno društvo može suprotstaviti ovome svojim resursima, kroz saradnju sa nadležnima i međunarodnim mehanizmima za zaštitu ljudskih prava.

Učesnici ovog panela biće:

  • Ivan Novosel, Kuća ljudskih prava Zagreb
  • Danuta Przywara, Helsinška Fondacija za ljudska prava
  • Emin Milli, Mejdan TV
  • Eszter Polgari, Centralnoevropski Univerzitet, Budimpešta
  • Diskusiju moderira Milan Antonijević, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM.

Ovaj panel se održava u okviru Skupštine mreža ljudskih prava u Beogradu koja će se održavati u Beogradu, u ulici Kneza Miloša broj 4, od 22. do 23. novembra 2016. godine, a koju organizuju Kuća ljudskih prava u Beogradu i Mreža kuća ljudskih prava.

Mreža kuća ljudskih prava predstavlja zajednicu branitelja ljudskih prava u okviru koje radi više od 100 nezavisnih organizacija u okviru 16 Kuća ljudskih prava u 13 zemalja. Mreža osnažuje, podržava i štiti borce za ljudska prava i objedinjuje njihove glasove u cilju promovisanja univerzalnih sloboda okupljanja, udruživanja, izražavanja kao i prava da se bave borbom za ljudska prava.

Ovogodišnja Skupština će okupiti više od 30 boraca za ljudska prava iz Azerbejdžana, Belorusije, Velike Britanije, Gruzije, Jermenije, Norveške, Poljske, Rusije, Srbije, Hrvatske i Ukrajine, koji će pričati o svojim uspesima i razgovarati o izazovima sa kojima se suočavaju i načinima osnaživanja za njihovo prevazilaženje.

(YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.