Sektor NVO vesti

Otvoreno pismo povodom osporavanja građanskog vaspitanja u sistemu obrazovanja

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Organizacije civilno društva uputile su otvoreno pismo Ministarstvu prosvete, nauke i tehonološkog razvoja, Nacionalnom prosvetnom savetu, Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Odboru za prava deteta Skupštine R Srbije, Odboru za obrazovanje Skupštine R Srbije zbog inicijative za ukidanje i/ili smanjivanje broja časova građanskog vaspitanja i osporavanja uloge i značaja ovog predmeta u sistemu obrazovanja Republike Srbije.

U pismu se izražava zabrinutost zbog ove najave i podseća da država ima obavezu da obezbedi učenje o pravima deteta, ljudskim pravima, toleranciji, miru i interkulturalnom obrazovanju u okviru redovne nastave na svim nivoima, uzrastima i za svu decu.

U obraćanju se posebno ističe da su Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja R Srbije, definisani, između ostalih, i ovi ciljevi obrazovanja:

a) razvoj sposobnosti komuniciranja, dijaloga, osećanja solidarnosti, kvalitetne i efikasne saradnje sa drugima i sposobnosti za timski rad i negovanje drugarstva i prijateljstva;

b) razvijanje sposobnosti za ulogu odgovornog građanina, za život u demokratski uređenom i humanom društvu zasnovanom na poštovanju ljudskih i građanskih prava, prava na različitost i brizi za druge, kao i osnovnih vrednosti pravde, istine, slobode, poštenja i lične odgovornosti i

v) razvoj i poštovanje rasne, nacionalne, kulturne, jezičke, verske, rodne, polne i uzrasne ravnopravnosti, tolerancije i uvažavanje različitosti.

Ukidanje ili smanjenje broja časova građanskog vaspitanja koji je jedini predmet u okviru koga se eksplicitno izučavaju navedene teme i ostvaruju navedeni ciljevi bilo bi direktno kršenje odredaba Konvencije o pravima deteta kao i odustajanje od proklamovanih ciljeva obrazovanja u Srbiji. Time bi se dovelo u pitanje i ostvarivanje brojnih planiranih ishoda obrazovanja.

Posebno zabrinjava što se kroz neodmerene i neutemeljene izjave dovodi u pitanje uloga i značaj ovog predmeta. Samim tim osporava se i svrsishodnost tema koje se izučavaju u okviru njega, a koje su ključne za razvoj i pripremu dece za život u demokratskom i slobodnom društvu i koje su zastupljene u svim savremenim obrazovnim sistemima.

Organizacije civilnog društva podržavaju inicijativu da se o rezulatima i položaju građanaskog vaspitanja u obrazovnom sistemu R Srbije povede stručna rasprava, kao i o svakom drugom predmetu, ali samo ukoliko je cilj te rasprave unapređenje trenutnog stanja i dolazak do rešenja kojima ćemo rešiti probleme za koje se slažemo da postoje, a koja će u krajnjem ishodu rezultirati apsolutnim poštovanjem prava deteta na dostupnost obrazovanja o pravima deteta i drugim srodnim temema u okviru redovne nastave.

Otvoreno pismo možete naći na ovom linku, a spisak organizacija koje su podržale pismo ovde.

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.