Sektor NVO vesti

Predlog da EU ratifikuje Konvenciju Saveta Evrope protiv nasilja prema ženama

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Evropska komisija je 4. marta 2016. godine podnela predlog da Evropska unija ratifikuje Konvenciju Saveta Evrope protiv nasilja prema ženama. U narednom periodu se očekuje da ovaj predlog razmotre Savet Evropske unije i Evropski parlament, čiji je pristanak neophodan u ovom procesu.

Konvenciju je do sada ratifikovalo 20 država, od kojih je 12 država članica Evropske unije, ali i Republika Srbija, koja je u procesu pridruživanja EU. Još 19 država je potpisalo ovaj međunarodni instrument, među kojima je 13 država članica Evropske unije.

Ovo je značajan korak, koji može doprineti punoj primeni ovog sveobuhvatnog međunarodnog instrumenta u oblasti zaštite žena od nasilja na evropskom nivou. Jedna od prednosti pristupanja Evropske unije Konvenciji bila bi aktivna uloga EU u praćenju primene ovog dokumenta, što bi povećalo mogućnosti za uticaj EU u oblasti sprečavanja nasilja prema ženama.

Od njenog donošenja 2011. godine, Autonomni ženski centar aktivno prati i zagovara punu primenu Konvencije Saveta Evrope protiv nasilja prema ženama, čemu je posebno posvećena regionalna kampanja „Potpisujem“.

Detaljnije informacije o predlogu Evropske komisije dostupne ovde.

(Autonomni ženski centar)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.