Sektor NVO vesti

Reakcija na predlog Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost

Ознаке: , , , ,

Objavio Zoran Markovic

Autonomni ženski centar (AŽC) je razmatrao predlog Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost za period od 2016. do 2020. godine, za tri oblasti za koje je zainteresovan – nasilja prema ženama, bezbednost i saradnja sa udruženjima, te na osnovu analize Stratgeije i pratećeg Plana aktivnosti za njeno sprovođenje, kao i skraćenog izveštaja o evaluaciji prethodnog strateškog dokumenta, dostavio komentare Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost Vlade RS.

Ključni nedostatak Nacionalne strategije, za navedene tri teme, je deklarativna priroda pozivanja na dugi spisak međunarodnih ugovora, preporuka, izveštaja, domaćih zakona i strategija, uključujući i veliki broj istraživanja, analiza i izveštaja. To je imalo direktni uticaj na vrstu i kvalitet postavljenih ciljeva, mera, aktivnosti, pokazatelja, ali i konkretnih preporuka evaluacije.

U oblasti nasilja prema ženama, konstatuje se suženi obuhvat vrsta nasilja (isključivo nasilje u partnerskom osnosu i u porodici), izostavljeni ključni problemi u oblasti, površne i mere neujednačene opštosti, izostavljene važne mere, nekonzistentan odnos između mera i planiranih aktivnosti, izdvojeni elementi aktivnosti koji ne odgovaraju ni meri niti suštini problema, loše postavljene ciljane vrednosti, pokazatelji i planirani ishodi.

Procesu se zamera i odsustvo javne rasprave o predlogu novog strateškog dokumenta, što je suprotno Smernicama za uključivanje organizacija civilnog društva u proces donošenja propisa.

(AŽC)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.