Sektor NVO vesti

Saopštenje Udruženja TATA povodom nedavne tragedije u Žitištu

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Tokom prethodnih godina, udruženje građana Tata bavilo se razvodima bračnih i vanbračnih zajednica, ali rešavanjem različitih problema izazvinih razvodom sa skoro 2.000 ljudi. Imali smo priliku da upoznamo postojanje najgorih emocija i postupaka usmerenih protiv partnera od koga se razvode i muškarci i žene, a pred kojima građani, stručna javnost i institucije okreću glavu, odbijajući da prihvate da takve pojave postoje.

Smatramo da je država dužna da zakonima i procedurama zaštiti svoje građane uvođenjem dodatnih pravila i procedura, zasnovanih na rodno-ravnopravnim osnovama, koji bi zaštitili sve učesnike razvoda od svih oblika nasilja.

I u najnovijem slučaju nasilja sa tragičnim ishodom u Žitištu, centar za socijalni rad je bio upoznat sa teškoćama tokom procesa razvoda. Smatramo da su nečinjenjem u ovom konkretnom slučaju direktni saučesnici u ovom nemilom događaju. Ovaj slučaj je još jedna potvrda da se nasilje izazvano razvodima mora suzbijati na drugačiji način – sagledavanjem uzroka, a ne rešavanjem posledica.

U tom smislu, posebno je potrebno da se od prvog trenutka oba učesnika u razvodu detaljno i blagovremeno upoznaju sa svim aspektima razvoda, da centri za socijalni rad suštinski promene odnos prema slučajevima razvoda, tako što će detaljno sagledati sve pojedinosti i uzeti u obzir sve potencijalne rizike po zdravo okončanje razvoda, a ne kao i do sada postupati linijom manjeg otpora i prema ustaljenoj praksi.

Saopštenje.

(Udruženje Tata)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.