Sektor NVO vesti

Šesti Beogradski bezbednosni forum

Ознаке: , , , ,

Objavio Zoran Markovic

Beogradski bezbednosni forum pod nazivom „Da li će demokratija preživeti krizu svetskog poretka?“ će biti održan od 12. do 14. oktobra 2016. godine u beogradskom hotelu Hajat.

Beogradski bezbednosni forum je jedini događaj ove vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva: Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Pokrenut je 2011. godine i danas je najprestižniji skup o bezbednosnoj i spoljnoj politici koji se održava u jugoistočnoj Evropi.

U okviru konferencije će se desiti čak 25 diskusija sa više od 100 govornika i 700 učesnika, predstavnika vlada, međunarodnih organizacija i civilnog društva, među kojima su brojna značajna imena političke i diplomatske scene. Centralni događaj skupa će biti dijalog o budućnosti albansko-srpskih odnosa i stabilnosti jugoistočne Evrope, a u okviru kojeg će premijeri Aleksandar Vučić i Edi Rama odgovarati na pitanja profesora Univerziteta Kolumbija, Miše Glenija.

Diskutovaće se i o demokratskom odgovoru na rastući populizam i radikalizaciju, novoj Evropskoj strategiji bezbednosti, zamoru u procesu proširenja Evropske unije, rešenjima za političku stabilnost i izgradnju institucija u Jugoistočnoj Evropi, dijalogu između Beograda i Prištine, odnosu Srbije i NATO, kao i procesu digitalizacije, slobodi govora i jačanju partnerstva između države i civilnog društva. Na agendi će se naći i pitanja o novom putu svile u Evropi, povećanja učešća civila u mirovnim misijama, odnosu demokratije i bezbednosti i ulozi žena u promovisanju politike mira.

Akademski događaj, koji tradicionalno prethodi konferenciji i okuplja mlade i perspektivne istraživače, biće posvećen migrantskoj krizi, izazovima integrisanja izbeglica i poštovanju ljudskih prava.

Kompletan spisak tema i govornika možete pogledati na sajtu www.belgradeforum.org.

Akreditacije se vrše online na http://belgradeforum.org/registration/accreditation-of-the-press.html.

Informacije: media@belgradeforum.org.

(BSF tim)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.