Sektor NVO vesti

Skretanje pažnje na zastarevanje krivičnog gonjenja u slučaju afere “Indeks”

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Inicijativa mladih za ljudska prava će 17. decembra, sa početkom u 18h, na Trgu Slobode u Kragujevcu održati uličnu akciju sa ciljem skretanja pažnje na zastarevanje krivičnog gonjenja u slučaju afere “Indeks”.

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative će lepiti plakate i deliti letke sa opisom činjeničnog stanja, time ukazujući na veliku štetu koju će društvo i državne institucije, a pre svega obrazovni sistem u Srbiji, pretrpeti zastarevanjem ovog slučaja.

Deset profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu uhapšeno je 20. februara 2007. godine pod sumnjom da su zloupotrebili položaj, primali mito i falsifikovali dokumenta. U okviru afere „Indeks“ privedeno je 87 osoba – 23 profesora Univerziteta u Kragujevcu, Nišu i Beogradu.

Predmeti protiv više od 40 optuženih će do kraja ove godine zastariti. Usled neefikasnosti pravosuđa, optuženi za 159 krivičnih dela, od kojih se čak 114 odnose na primanje mita za upisivanje ocene u indeks bez polaganja ispita, će biti oslobođeni krivice, a društvo će ostati bez ikakvog objašnjenja. Njih optužnice terete za krivična dela za koje je zaprećena kazna do 5 godina zatvora, a gde apsolutna zastarelost nastupa protekom 10 godina od trenutka izvršenja krivičnog dela.

Posle skoro 10 godina niko od optuženih za aferu „Indeks“ nije pravnosnažno osuđen, niti je pokrenuto pitanje odgovornosti pravosudnog sistema za odugovlačenje postupka. Jedini rezultat je urušen ugled državnih institucija (univerziteta, tužilaštva i sudstva) i neracionalno potrošene stotine miliona dinara poreskih obveznika Srbije na neefikasno suđenje.

(Inicijativa mladih za ljudska prava)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.