Sektor NVO vesti

Šta posle izbora

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Okrugli sto Centra za razvoj Srbije  - U susret izborima: da li biramo – šta posle izbora?

14.4.2016. | Vreme: 15:00 | Terazije 3, II sprat, Velika sala Medija centra.

Okrugli sto ima za cilj da pokrene dijalog o važnim društvenim pitanjima koja se ne mogu rešiti unutar postojećeg političkog sistema u Srbiji i koja već godinama opstruiraju razvoj demokratije, ekonomije i kulture u našoj zemlji. Smatramo da, bez obzira na izborne rezultate, politička elita neće pribeći novim rešenjima već će se rukovoditi istim pristupom koji očigledno ne daje rezultate. Načini delovanja političkih elita i struktura su nas doveli u situaciju, da 2016. godine govorimo o tome kako i gde želimo da idemo, šta nam donose izbori, šta posle njih i gde ćemo biti 2020. godine, jer ćemo posledice ovih izbora osećati sledeće 4 godine. Odsustvo rešenja za konsolidaciju demokratskog političkog sistema u Srbiji, neminovno dovodi do pitanja koje postavlja, uvereni smo, svaki građanin i građanka u Srbiji: DA LI BIRAMO i ŠTA POSLE IZBORA?

Iako je većina ljudi razočarana «promenama», i predaje se apatiji i apolitičnosti, smatramo da naše društvo ima snage i resurse koji nas mogu pokrenuti napred. Ovaj okrugli sto, kao prvi u nizu, je iskorak u tom pravcu, sa idejom da se razgovara sa stručnim, svesnim i aktivnim građanima koji žele da utiču na pozitivne promene u društvu.

Prva naša tema su izbori zakazani za 24. april na više nivoa koji neminovno dovode do pitanja svrsishodnosti, reprezentativnosti izbornog sistema ali i učesnika u izbornom procesu kao preduslova za kreiranje političkog života u zemlji. Između ostalog, Centar za razvoj Srbije nudi predlog novog, mešovitog izbornog sistema kao osnovu za buduću javnu debatu.

Druga tema se odnosi na «šta posle». Diskusija o mogućim putevima razvoja situacije u zemlji, građanskog aktivizma i uopšte pitanja – kako da podstaknemo ljude da ulože snagu, resurse i slobodno vreme u aktivniji pristup rešavanju društvenih i političkih problema. Kroz dijalog bismo se osvrnuli na ljudske potencijale naše zemlje i mogućnosti kreiranja novih politika u svim oblastima – sudstvu, zdravstvu i školstvu, kao i drugim oblastima koje su od značaja za društveni razvoj.

Učesnici su pored predstavnika Centra za razvoj Srbije, stručnjaci koji se bave izbornim i političkim sistemom, predstavnici organizacija građanskog društva i međunarodnih institucija koje deluju u Srbiji i građanski aktivisti.

(Centar za razvoj Srbije)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.