Sektor NVO vesti

Uži izbor za nagradu Duga

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) obaveštava javnost da je na jučerašnjoj sednici žiri koji odlučuje o dodeli nagrade “Duga” za 2015/16. godinu odabrao uži izbor od 5 nominovanih za ovu nagradu. Dobitnik ovogodišnje nagrade “Duga” biće proglašen 17. maja na ceremoniji koja će biti organizovana tim povodom.

Od 21 nominacije, među kojima su bile nominovane različite institucije, ustanove, organizacije, umetnici, mediji, novinari, građani, itd., žiri je odlučio da u uži izbor za četvrtu po redu nagradu “Duga” uđu:

- Merlinka – festival kvir filma

koji je za ovu nagradu nominovan zbog višegodišnje promocije ljudskih prava LGBT osoba i doprinosa smanjenju homofobije i transfobije u Srbiji kroz filmsku umetnost. Takođe, festival poslednjih godina doživljava ekspanziju u smislu njegove organizacije ne samo u Beogradu, već i u drugim gradovima Srbije i regiona;

- Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković

kao novoizabrana Poverenica ona je kao jedan od fokusa svog delovanja označila upravo ljudska prava LGBT populacije i kontinuirano je promovisala toleranciju i ravnopravnost kroz svoje javne izjave, upozorenja kršiocima ljudskih prava, postupanje po pritužbama i podršku različitim aktivnostima LGBT organizacija, kao i kroz prisustvo na događajima značajnim za LGBT populaciju kao što su Parada ponosa, Trans parada i Zona slobodna od mržnje;

- glumac Slaven Došlo

zbog uloge u filmu „Pored mene“ u kome igra gej učenika a kojom je dao nesumnjiv doprinos boljem razumevanju položaja LGBT populacije posebno među mladim ljudima, a pre svega zbog njegove odlučnosti i hrabrosti da tu ulogu prihvati i na valjan način iznese;

- Aleksandar Stojmenović, oficir za vezu sa LGBT zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)

kao prvi autovani pripadnik MUP u Srbiji dao je značajan doprinos boljem radu policije sa LGBT osobama, između ostalog i sa ciljem porasta poverenja LGBT zajednice u policiju i povećanja prijavljenih slučajeva. On se u prethodnih godinu dana istakao u radu na slučajevima nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama, ostvario je jako dobru saradnju sa LGBT organizacijama i zajednicom po ovim i drugim pitanjima od značaja, a takođe je imao i zapažene medijske nastupe kroz koje je promovisao aktivnosti policije u radu sa LGBT populacijom;

- portal „E-novine“

za ovu nagradu „E-Novine“ su nominovane zbog promocije ljudskih prava LGBT osoba u prethodnih godinu dana, ali i mnogo godina unazad. Ovaj portal na pravi način, uz iskren i svestran pristup, obrađuje teme i plasira informacije iz Srbije, regiona i sveta koje se tiču LGBT populacije, kako kroz lične priče LGBT osoba, tako i kroz adekvatnu obradu događaja od važnosti za LGBT populaciju. Takođe, E-novine ostvaruju i saradnju sa organizacijama koje se bave LGBT pravima i učestvuju u projektima koji doprinose povećanju tolerancije prema LGBT osobama i različitostima u društvu.

Žiri je ove godine funkcionisao u sastavu: Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije i prošlogodišnja dobitnica nagrade „Duga“; Ljiljana Smajlović, glavna i odgovorna urednica dnevnog lista „Politika“ i predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS); Prof. dr. Zorica Mršević, naučna savetnica Instituta društvenih nauka u Beogradu; Milan Prelić, novinar dnevnog lista „Alo“; Aleksandar Prica, predsednik Asocijacije Duga iz Šapca; Gordana Mitrović, aktivistkinja za trans prava i Lazar Pavlović, predsednik GSA, kao predstavnik osnivača nagrade.

Nagradu pod nazivom “Duga” je ustanovila GSA i ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO) a za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana. Nagrada je ustanovljena sa ciljem da podstiče i afirmiše promociju i zaštitu osnovnih ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, kako od strane državnih i lokalnih institucija i organa, tako i od strane društva u celini.

Dosadašnji dobitnici/ce nagrade “Duga” su ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević, kao i Odeljenje za rad sa zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Nagrada se dodeljuje putem javnog konkursa a o njoj odlučuje žiri koga svaki put čine uspešni pojedinci/ke iz raznih oblasti, dobitnik/ca prethodne nagrade “Duga”, predstavnici osnivača nagrade, kao i aktivisti i aktivistkinje drugih organizacija koje se bave LGBT pravima.

(Info centar GSA)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.