Sektor NVO vesti

Žive biblioteke povodom Dana zaljubljenih

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Žive biblioteke povodom Dana zaljubljenih (14. februar od 17:00 časova u holu Doma omladine Beograd, Makedonska 22), u okviru projekta „Mladi koji žive sa HIV-om udruženi za zastupanje svojih interesa doprinose unapređenju svog položaja“, koji sprovodi AS Centar za osnaživanje mladih osoba koje žive sa HIV-om i partneri: Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), Kancelarija za mlade i saradnju sa udruženjima gradske uprave grada Beograda (KZM) i Dom omladine Beograda (DOB).Living_library_visual_identity_001 [32460]

Živa biblioteka je projekat Saveta Evrope koji se sprovodi u partnerstvu sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije (MOS). Cilj organizovanja Žive biblioteke jeste da se utiče na promenu stavova čitalaca i da se podstakne razmišljanje o svojim ubeđenjima i predrasudama. Da se ukaže na osnovne vrednosti koje nas čine različitim, a koje su sastavni deo suštine koja nas čini ljudima. Cilj  je da se promovišu ljudska prava, sloboda izražavanja, tolerancija, solidarnost sa svim obespravljenim grupama i da podignemo svest o važnosti prihvatanja različitosti kao univerzalne ljudske vrednosti.

„Knjige” u „Živoj biblioteci” su, zapravo, prave osobe koji predstavljaju različite grupe koje su često meta predrasuda, stereotipa i diskriminacije, a sa kojima posetioci biblioteke mogu razgovarati, postavljati im pitanja, diskutovati i razmeniti iskustva. Na ovaj način čitaoci mogu saznati dosta novih stvari o ljudima iz svoje sredine, ali i o sebi samima, a sam metod „Žive biblioteke” je kao takav značajan, jer podstiče i promoviše dijalog i razumevanje i otvara mnoga važna pitanja o kojima se u našem društvu govori mahom pristrasno, neobjektivno ili senzacionalistički. Posetioci imaju priliku da razgovaraju sa 7 osoba od kojih svaka predstavlja jednu knjigu, a bitna karakteristika „Žive biblioteke” jeste to što se ona zasniva na autentičnosti, te je svaka „knjiga” zasnovana na istinitoj priči, što je verovatno delotvorniji metod u razbijanju predrasuda od klasičnog čitanja knjiga..

„Knjige“ sa kojima posetioci mogu da razgovaraju su: LGBT osoba, osoba koja ima HIV infekciju, osoba Romske nacionalnosti, korisnik/ca psihijatrijskih usluga, transeksualna osoba, samohrana majka, bivša korisnica psihoaktivnih supstanci, i knjiga iznenađenja. Čitaoci koji pročitaju najviše knjiga na poklon dobijaju majicu i druge poklone.

Knjige će biti osobe koje dolaze iz sledećih udruženja:

1. Romsko udruženje (Centar Novi svet), Beograd;

2. Kreativni omladinski centar Pančeva za borbu protiv side (Kompas), Pančevo;

3. Asocijacija za pomoć ženama ugroženim HIV-om „Žena plus, Beograd;

4. Udruženje korisnika psihijatrijskih usluga (DUŠA), Beograd;

5. Udruženje više od pomoći AID+, Beograd;

6. LGBT Srbija – Prvi LGBT radio, Beograd;

7. Udruženje Hestija, Beograd.

Za dodatne informacije odgovorna osoba je Đurica Stankov, office@aids-support.org.

(AS Centar)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.