Sektor NVO vesti

Akcioni plan za „Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji“

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Mreža organizacija civilnog društva – Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji apeluje na Vladu Republike Srbije da što pre usvoji Nacionalni akcioni plan za sprovođenje Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji je u pripremi već duže od godinu dana.

Mreža okuplja 22 organizacije civilnog društva, akademsku zajednicu i pojedince i pojedinke koji su zainteresovani za sprovođenje Rezolucije 1325 SB UN i dele zajedničku viziju o bezbednim građankama i građanima u bezbednom i demokratskom društvu.

Cilj Mreže je da izradi i usmeri predloge i zahteve OCD koji se tiču unapređivanja bezbednosti žena i devojčica, posebno iz višestruko marginalizovanih grupa, a koji su namenjeni svim organima javne vlasti nadležnim za sprovođenje Rezolucije SB UN 1325 u Srbiji na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i u međunarodnim forumima.

Kako bi ostvarila ovaj cilj Mreža će naročito:

1) upoznavati javnost sa temama značajnim za oblast žene, mir i bezbednost;

2) pratiti sprovođenje NAP 1325 u Srbiji i izveštavati o njemu;

3) jačati kapacitete Mreže da ostvari svoju misiju, viziju i ciljeve;

4) sarađivati sa organima javne vlasti na republičkom nivou i jačati uticaj Mreže na usvajanje i/ili izmenu politika i zakona iz oblasti žene, mir i bezbednost na nacionalnom nivou;

5) razvijati programe koji promovišu Rezoluciju 1325 i NAP;

6) jačati lokalnu bezbednost i učešće žena u lokalnim inicijativama za bezbednost, a posebno savete za bezbednost lokalnih samouprava;

7) sarađivati sa organima javne vlasti i uticati na promenu politika iz oblasti žene, mir i bezbednost na pokrajinskom i lokalnom nivou.

Članice Mreže doprinose tome da Srbija bude uređena pravna država u kojoj je ostvaren visok kvalitet svakodnevnog života, zasnovana na principima vladavine prava, zaštite ljudskih i manjinskih prava, jednakom pristupu pravdi, nultoj toleranciji prema nasilju, slobodi od straha i uključivanju svih članova zajednice u odlučivanje, bez diskriminacije. Vrednosti koje dele članice Mreže su ravopravnost, solidarnost, nenasilje i ostvarivanje ljudske bezbednosti.

Mrežu čine organizacije: Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar za devojke (Niš), Centar za istraživanje javnih politika (Beograd), Centar za podršku ženama (Kikinda), Centar za razvoj civilnih resursa (Niš), Etno forum žena (Svrljig), Impuls (Tutin), Info centar (Brus), Nezavisni ženski centar (Dimirovgrad), NVO Ženska alternativa (Sombor), Romski ženski centar BIBIJA (Beograd), SOS za žene i decu Vlasotince (Vlasotince), Udruženje Roma Novi Bečej, Udruženja Romkinja „Osvit“(Niš), Udruženje SOS Ženski centar (Novi Sad), Udruženje žena Peščanik (Kruševac), Udruženje Žene za mir (Leskovac), UrbanIN (Novi Pazar), Užički centar za ljudska prava i demokratiju, Zrenjaninski edukativni centar, Žene juga (Pirot), Ženski prostor (Niš).

Mrežu organizacija civilnog društva – Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji podržava Misija OEBS u Srbiji u okviru projekta Konsolidovanje procesa demokratizacije u sektoru bezbednosti Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA).

(Beogradski centar za bezbednosnu politiku)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.