Sektor NVO vesti

Dodela prve godišnje nagrade za profesionalni integritet

Ознаке: , , , ,

Objavio Zoran Markovic

Dodela prve godišnje nagrade za profesionalni integritet Fondacije „Katarina Preradović“

10.10.2017. | Vreme: 13:00 | Terazije 3, I sprat Medija centra.

Fondacija „Katarina Preradović“, osnovana u znak sećanja na Katarinu Preradović (1972 – 2015), dugogodišnju urednicu Blica i nedeljnika NIN, novinarku hrabrog srca, beskompromisnu, uprkos direktnim i konstantnim političkim, krminalnim ili tajkunskim pritiscima dodeljuje prvu nagradu za ispunjavanje visokih profesionalnih i etičkih standarda, profesionalni integritet i doprinos razvoju društva.

Fondacija dodeljuje nagrada u iznosu od 100.000 dinara na dan Kaćinog rođendana 10. oktobra u 13 sati u Medija centru, Terazije 3, Beograd, u Velikoj sali.

Govoriće istaknuti novinari, borci protiv korupcije i za slobodne medije, a pozvani su brojni ugledni gosti iz nezavisnih regulatornih institucija, nevladinog sektora, politike i međunarodnih organizacija sa kojima je sarađivala Katarina Preradović.

Fondacija „Katarina Preradović“ dodeljivanjem ove nagrade želi da promoviše vrednosti koje je Katarina zastupala i kojima nas je sve zadužila pišući beskompromisne tekstove o korupciji, pljački kroz privatizaciju, manipulisanje javnim finansijama, javnim i državnim preduzećima, postupcima i odlukama koji su i medije doveli u sadašnje stanje potpune zavisnosti od političkih i ekonomskih centara moći, a društvo na ivicu moralne, kulturne i ekonomske propasti. Katarina se borila za bolju, demokratsku, modernu Srbiju i za profesionalne medije.

Ličnim primerom i nesebičnom žrtvom je pokazala da je to teško, očigledno opasno po život ali i vredno svih žrtvi. Mediji su u Srbiji danas većinom poniženi, osiromašeni, ucenjeni, neprofesionalni i srozani u blato primitivizma. Nagrada Fondacije dodeljuje se da bi se dala podrška onima koji na to ne pristaju, kao što nije pristajala ni Kaća.

Fondacija »Katarina Preradović« osnovana je pre godinu dana, a među osnivačima Fondacije, pored članova njene porodice, nalaze se i Katarinine kolege i prijatelji, dugogodišnji urednici i novinari redakcija Blic, NIN, Nedeljnik, bivše TV B92, Danas, „Novosti“, „Novi magazin“, slobodni novinari, kao i članovi Saveta za borbu protiv korupcije. Sedište Fondacije je u prostorijama NUNS-a u Beogradu. Rad Fondacije je neprofitan, zasnovan na prikupljanju donacija, sponzorstava, dobrovoljnih priloga i poklona.

(Medija centar)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.